Мей категорично отхвърли предложението на ЕС за границата с ИрландияГлавният

...
Мей категорично отхвърли предложението на ЕС за границата с ИрландияГлавният
Коментари Харесай

Лондон и Брюксел на нож за Брекзит

Мей изрично отхвърли предлагането на Европейски Съюз за границата с Ирландия


Главният договарящ на Европейски Съюз за Брекзит Мишел Барние показа през вчерашния ден проектодоговор за изискванията по излизането на Англия от съюза, който провокира остра реакция от Лондон.

Кралството се възпротиви най-вече на предлагането за границата с Ирландия, което на процедура оставя Северна Ирландия (която е част от Великобритания) в общия пазар и митническия съюз на Европейски Съюз и даже планува инспекции на артикули, идващи от останалата част на Обединеното кралство.

Пред Народното събрание в Лондон премиерката Тереза Мей съобщи, че “нито един министър-председател на Англия не би приел ” сходно предложение.

“Ако бъде въведен в действие планът, който показа Европейска комисия, това ще заплаши общия пазар на Англия и териториалната й целокупност ”, изясни Мей. И добави, че ще показа пред Европейска комисия “кристално ясно ” несъгласието си.
Проблемът с границата е един от най-тежките въпроси в договарянията за Брекзит. Идеята е да се избегне “твърда граница ” с Ирландия (член на ЕС), която би заплашила мирното съглашение от 1998 година В предлагането на Брюксел въпросът е решен посредством въвеждането на “обща регулаторна зона ” на острова Ирландия, на който се намират Република Ирландия и Северна Ирландия, в която няма да има вътрешни граници и ще важат разпоредбите на Европейски Съюз за свободно придвижване на артикули.

Евроскептичната английска “Партия на независимостта ” дефинира концепцията като опит на Европейски Съюз да “анексира ” Северна Ирландия.

Следващата седмица в Брюксел следва нов кръг от договаряния за Брекзит с представители на Лондон.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР