Метрополис на Бен Уилсън е история на цивилизацията, разказана като

...
Метрополис на Бен Уилсън е история на цивилизацията, разказана като
Коментари Харесай

Историята на градовете в "Метрополис" на Бен Уилсън



" Метрополис " на Бен Уилсън е история на цивилизацията, разказана като вълнуващ разказ. 

Така редакторът Вера Янчелова показа пред БНР книгата, в която историята на градовете е история на човешката цивилизация. 

Именитият откривател Бен Уилсън ни повежда на запленяваща обиколка из плеяда известни и забравени градове, с цел да ни запознае с блестящата хилядолетна история на градското битие и да ни разкрие по какъв начин то е възпламенило искрата на най-великите човешки творения. Ще забележим великите достижения на античния урбанизъм в Урук и Вавилон; зараждането на гражданското общество измежду оживлението на атинската агора; разцвета на търговията през славните дни на космополитния Багдад; възникването на финансите в задушевната атмосфера на лондонските кафенета; блестящия живот в Париж по време на Бел епок... Ще узнаем за утопичните видения за бъдещето измежду небостъргачите на Ню Йорк или за превръщането на метрополиси като Шанхай и Сингапур в зелени оазиси. 

През хилядолетията градът е бил люлка на просвета и цивилизация, на предприемачество и търговия, само че също на престъпност и разврат, на политически интриги и стопански измами. Днес, когато повече от половината население на планетата живее в градовете, космополитизмът на мегаполисите се сблъсква с възходящ шовинизъм и антиглобализъм. На прага сме на нова ера - на екологична злополука, претъпканост, пандемии... От книгата на Бен Уилсън ще разберем освен по какъв начин се раждат и умират градове и империи, само че и каква е посоката на развиване на нашата цивилизация.

Оцеляването ни като биологичен тип зависи от идната глава на градската авантюра, в която сме се впуснали преди хилядолетия.

Интервюто на Петър Волгин с Вера Янчелова в предаването " 12+3 " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР