Методите на Аюрведа набират широка популярност като средство за допълващо

...
Методите на Аюрведа набират широка популярност като средство за допълващо
Коментари Харесай

Лечение по Аюрведа с топли и студени храни


Методите на Аюрведа набират необятна известност като средство за допълващо лекуване на избрани по-леки здравословни проблеми. Като водещо средство в някои от тези способи се разчита на подбора на избрани храни. Според Аюрведа всяка храна има собствен присъщ капацитет. На база на него храните се разделят на две условни групи – студени и топли . Според принадлежността си към някоя от тези две групи всяка храна има и несъмнено въздействие върху организма, което методите на Аюрведа употребяват като лековит резултат.

Топлите и студените храни по Аюрведа имат друг резултат върху метаболизма – форсират го или го забавят. Така, с приема на тъкмо избрани топли или студени храни в избран миг може да се реализира положителен резултат за допълнение и ускорение на лекуването му. Затова храненето, съобразено с методите на Аюрведа, през днешния ден се ползва като средство от различната медицина на доста места по света.

За определянето на храните като топли или студени по Аюрведа не се разчита на температурни особености, а на техния натурален хранителен капацитет и въздействието върху метаболизма. Затова, обратно на упованията, сладоледът по Аюрведа се дефинира като топла храна, тъй като форсира метаболизма и резултатът от потреблението му е обвързван с произвеждане на сила и нараснало обособяване на топлота от тялото.

В групата на топлите храни по Аюрведа влизат с изключение на сладоледа още кромидът, чесънът, джинджифилът, доматите, чушките, фурмите, туршийте, горчицата, процесираните сирена и други, в това число множеството кисели плодове. По традициите на Аюрведа се предлага постоянна, само че не несъразмерна, консумация на топли храни за допълнение лекуването на хронични проблеми с храносмилането – запек, гастрит, язва. В допълнение топлите храни покачват апетита и се прпеоръчват за банкет при лекуване на положения, протичащи с отслабен или изгубен вкус.

Свързани публикации.. 3 техники от Аюрведа, които забавят стареенето 0 9 суперплодове, които да похапваме съгласно Аюрведа 0 Криотерапия – по какъв начин се лекуваме при минус 150 градуса? 0

Като студени храни по Аюрведа се показват краставиците, кокосът, карфиолът, портокалите, тиквата,

пъпешите, както и множеството сладки плодове. Счита се, че имат допълващ лековит резултат при дехидратация, изнемощялост (пролетна умора), ускорена чревна перисталтика с диария и други Действат добре и при алергия, тъй като се сичта, че задържат интензивността на имунната система и може да отслабят реакцията й към безобидни алергени. Студените храни се смилат и усвояват по-бавно в организма, не водят до обособяване на огромни количества топлота и се показват като дейно разхлаждащо средство в жегите.

Методите на Аюрведа не трябва да се ползват като само средство за лекуване, само че експерти в региона на различната медицина ги показват като безвредно средство за допълнение обичайното лекуване при разнообразни здравословни проблеми – остри и изключително хронични.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР