Метеорологичната сонда Himiwari-8 е предала на Земята необичайни снимки на

...
Метеорологичната сонда Himiwari-8 е предала на Земята необичайни снимки на
Коментари Харесай

Сянката на Луната върху Земята

Метеорологичната сонда Himiwari-8 е предала на Земята необикновени фотоси на нашата планета, на които може да се види сянката на Луната, падаща върху повърхността на Земята по време на цялостното слънчево затъмнение, оповестява уеб сайтът на японската метеорологична организация, представен от РИА Новости.

Поредното цялостно слънчево затъмнение беше следено през миналата нощ от жителите на Индонезия, Папуа Нова Гвинея и редица страни от Югоизточна Азия и Океания.

Частично затъмнение са следили на територията на Австралия, Хавайските острови, Южна Азия и над акваторията на Тихия океан.

Това е първото и само цялостно слънчево затъмнение за тази година. Предишното слънчево затъмнение беше през септември 2016 година и то е следено на практика в същия регион.

Пълната фаза на настоящето затъмнение е била извънредно къса – затъмнението е почнало към среднощ по Гринуич и всяка точка, на която е минала лунната сянка, е лишавана от светлината на Слънцето за към 2-4 минути.

Максимумът е бил в 3 часа и 58 минути българско време, когато лунният диск е станал 1,045 по-голям от забележимите размери на Слънцето.

Редица наземни обсерватории и орбитални апарати са следили това събитие, получавайки фотоси на короната на Слънцето и горните пластове на атмосферата на светилото.

  • В незнание за слънчевото затъмнение

Освен това редица спътници, в това число метеорологичната японска сонда Himiwari-8, са получили фотоси на Земята, на които може да се види сянката на спътницата на нашата планета.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР