Метеорният дъжд Персеиди, най-добрият за годината, ще достигне своя пик

...
Метеорният дъжд Персеиди, най-добрият за годината, ще достигне своя пик
Коментари Харесай

Този уикенд наблюдаваме Персеидите: Ето какво трябва да знаем

Метеорният дъжд Персеиди, най-хубавият за годината, ще доближи своя пик в събота, 12 август, с предстоящи 40 метеора на час. Персеидите са един от най-плодотворните метеоритни дъждове и тази година изискванията са идеални за наблюдаване на фойерверките.

Скоростта на този дъжд в час може да доближи 100 метеора в час в положителни години и въпреки че този път може да не доближи толкоз висока стойност, Луната няма да пречи на положителното шоу, както беше през 2022 година, защото е в намаляващ полумесец. Според НАСА хората в Северното полукълбо би трябвало да могат да видят към един метеор на всеки две минути.

NASA estimates that a meteor every two minutes will be visible during Saturday's peak.
— IFLScience (@IFLScience)
" Хората в Съединени американски щати могат основателно да чакат да видят към 40 Персеиди в часа тъкмо преди изгрев в пиковите нощи. Това е към един на всеки две минути, което не е неприятно ", отбелязва в блог обява Бил Кук, който управлява Службата за метеоритна среда на НАСА. " Предполагаме обаче, че се намирате в провинцията, надалеч от градовете и предградията. "

Най-добрият метод да ги видите е мрачно, ясно небе и известно време, с цел да могат очите ви да се приспособят към тъмнината (така че никакви екрани на телефони). Въпреки че метеорите наподобява се излъчват от съзвездието Персей, което изгрява на североизток, те могат да се видят във всяка посока. Хората от другата страна на екватора имат по-голям късмет да видят Акваридите от южната делта, макар че пикът им беше преди съвсем две седмици.

Метеоритните дъждове са разпръснати фрагменти от комети или метеорити, които са останали на пътя на Земята, до момента в който тя се движи по своята орбита.

Родителското тяло на този метеоритен дъжд е периодическата комета Суифт-Тътъл. Този галактически мразовит блок посещава вътрешната част на Слънчевата система на всеки 133 години. Когато се доближава до Слънцето, тя се изпарява, освобождавайки парчета като част от дългата си опашка, а частта, която пресича орбитата на Земята, се трансформира в метеоритния дъжд Персеиди.

Персеидите имат и различен необикновен връх. Това е единственият метеоритен дъжд, който е забавил изстрелването на галактическа совалка. Преди тридесет години прогнозата показваше много мощен дъжд през целия интервал на Персеидите - от 14 юли до 1 септември. Първоначално плануваното изстрелване в средата на юли, поредност от угризения довежда прозореца за изстрелване до дейната част на Персеидите, което отсрочва изстрелването. В последна сметка галактическата совалка " Дискавъри " започва на 12 септември 1993 година

Ако времето не е на ваша страна този уикенд, само че въпреки всичко желаете да наблюдавате спектакъла, можете да го извършите посредством плана " Виртуален телескоп ". Радиоастрономическият метеоритен маяк на Обединеното кралство също разрешава на хората да следят и слушат метеоритите, до момента в който те се движат по небето.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР