Метеорит, открит преди по-малко от година в пустинята Сахара, вероятно

...
Метеорит, открит преди по-малко от година в пустинята Сахара, вероятно
Коментари Харесай

Метеорит от Сахара на 4,6 млрд. години е най-старият пример за вулканична скала в Слънчевата система

Метеорит, открит преди по-малко от година в пустинята Сахара, евентуално е най-старият образец за кристализирана лава в Слънчевата система. Анализ на множеството фрагменти в тази галактическа канара подсказва, че те са се втвърдили милиони години преди образуването на Земята, а това от своя страна ни разрешава да научим повече за най-ранните стадии от образуването на планетите.

Изследване, оповестено в Proceedings Of The National Academy Of Sciences, ни разкрива детайлности за свойствата на астероида Erg Chech 002, открит през 2020-та в алжирския район на пустинята Сахара, прочут като Ерг-Чех и фамозен с множеството си астероиди. През 2007-а точно там бяха открити астероиди с общо тегло 100 кг. Самият Erg Chech 002 тежи 32 кг. Любопитен факт: галактическите скали стават метеори, когато навлязат (и изгорят) в земната атмосфера и астероиди, в случай че паднат на повърхността.

Според екипа галактическите фрагменти са на възраст от към 4,565 милиарда години – или към 20 млн. години по-стари от нашата лична планета и по-стари от предходния рекордьор с към 1 млн. години. Слънчевата система е била на едвам 2 млн. години, когато тази канара се е образувала.

Изследователите имат вяра, че в тази ситуация става дума за парче от кората на протопланета. Ако знанията ни за планетарното обучение са правилни, газа и прахта, обкръжаващи младото слънце, са нарастнали и са се трансформирали дребни камъчета. Те от своя страна са се слели както между тях, по този начин и с други скали, и това е довело до образуването на протопланети.

Протопланетите са обекти, които са доста по-малки, че да бъдат наречени истински планети. И въпреки всичко в тях настъпват голям брой забавни геологически процеси. В случая с Erg Chech 002, протопланетата е била сходна по състав с богатите на въглерод метеорити, само че кората ѝ е била в лавообразно положение, преди този астероид да се втвърди. Откриването на късчета от кората на тези антични обекти е необичайност, тъй като в края на краищата протопланетите в Слънчевата система са се сблъскали и са образували Меркурий, Венера, Земята и Марс.

Близо 3100 от известните на човечеството астероиди са от кората или мантията на тези антични галактически обекти. По-голямата част от тях са построени от базалт. Erg Chech 002 обаче е формиран от минерал, прочут като андезит. Откритията допускат, че тези протопланети с кора от андезит не са били необичайност, само че най-вероятно са се трансформирали в строителните блокове на по-голямата част от скалистите планети. Човечеството не познава различен астероид като Erg Chech 002.

„ Това подсказва, че най-ранните диференцирани протопланети, срещащи се в Слънчевата система, както и по-голямата част от техните парчета, са били разрушени или акрецирани към възходящите по нова време скалисти планети. Ето за какво откриването на астероиди от първичните кори е извънредно събитие “, пишат създателите в своя теоретичен труд.

Източник: IFLScienice

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР