Метеорит, който е по-стар от самата Земя, е открит в

...
Метеорит, който е по-стар от самата Земя, е открит в
Коментари Харесай

Откриха метеорит на 4.5 млрд. години в пресъхнало езеро

Метеорит, който е по-стар от самата Земя, е открит в езерото Еър в южна Австралия, единствено часове преди да бъде отвеян от изобилните дъждове, които запълват другояче сухото езеро единствено няколко пъти за един век. Метеоритът е паднал през ноември предходната година от зона между Юпитер и Марс, а находката се разказва като намиране на игла в купа сено.

В известие на Куртинския университет се споделя, че 1.7-килограмовият астероид е паднал на 27 ноември и от този момент екип откриватели са се опитвали да открият мястото на рухването посредством нова система, включваща 32 камери, свързани в мрежа.

„ Водачът на експедицията, Фил Бланд (Phil Bland), изкопал собственоръчно астероида от 42-сантиметрова дупка на дъното на пресъхналото езеро, часове преди то да бъде напълнено с вода и всички следи от астероида да бъдат заличени. “

 Езерото Еър. Matt Turner Езерото Еър. Matt Turner

Преди към 40 000 години Еър, което е и най-ниската точка в Австралия (16 метра под морското равнище), е било голямо сладководно езеро, цялостно с живот. Но преди към 20 000 години климатът е станал по-сух и реките, захранващи езерото, почнали да се стесняват.

В момента е изсъхнало, соленоводно езеро, което се запълва с вода извънредно рядко. Но когато е изсъхнало, съставлява най-голямото единично находище на сол в света. Когато е цялостно с вода, съставлява най-голямото езеро в Австралия.

 NASA NASA

Последният път, когато е било запълнено с вода, е бил през 70-те години на предишния век, само че съдейки по изобилните дъждове, евентуално още веднъж ще можем да забележим езерото претъпкано.

За благополучие откривателите са съумели да вземат останките от астероида и ще имат опцията да изследват камъка, който е по-стар от земята.

Ancient Origins

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР