Метеорът, прелетял над България, е с размери от няколко сантиметра

...
Метеорът, прелетял над България, е с размери от няколко сантиметра
Коментари Харесай

БАН: Метеорът се е движел със скорост от 72 км. в секунда

Метеорът, прелетял над България, е с размери от няколко сантиметра и се е движел със скорост от 72 километра в секунда, или 200 пъти по-бързо от звука. Пътят му е бил България - Румъния и е следен 3-4 секунди.

Десетина минути преди 22 часа българско време фенове астрономи от четири страни - България, Румъния, Северна Македония и Сърбия обменят информация за преминаващ метеор.

Пръв гл. ас. Георги Латев от Българска академия на науките наблюдава известията на астрономите за прелитащото галактическо тяло. Макар към момента да чакат повече информация, учените разочароват търсачите на галактически камъни - паднали части няма, а в случай че има - не са у нас.:

" И в случай че има открити частички, те са на територията на Румъния ", изясни гл. ас. Георги Латев.

Астрономите не са на едно мнение за размера на астероида:

Според гл. ас. Георги Латев, " размера му е някъде от размера на зарче за игра на табла ".По думите на Пенчо Маришки от Българска академия на науките обаче, " с цел да бъде толкоз мощен звукът при детонацията, би трябвало гърмежът да е от по-голямо тяло ".

Астрономите още не са сигурни дали тялото е независимо или част от юнските болиди. Но припомнят, че небето ще ни даде ново блестящо шоу в края на юли.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР