Метаморфози и катарзис са две особено модни за времето ни

...
Метаморфози и катарзис са две особено модни за времето ни
Коментари Харесай

Метаморфози и катарзис

Метаморфози и катарзис са две изключително фешън за времето ни понятия. Прекалено доста са образците, от които излиза наяве наличието и приложението им по време на Прехода.

Ако на 20 години си приел концепциите на комунистическата партия, влезнал си в нея непринудено, а на 40 си изневерил на сърцето и измамен от разсъдъка и практицизма, си влезнал в Политическа партия " ГЕРБ ", без тя да има избрани идейни основи, значи ли първоначално същински катарзис!? И с помощта на тая трансформация или катарзис си влезнал в Народното събрание, даже си станал негов началник, след това си опитал да поемеш страната като предстоящ главнокомандващ, или да станеш най-малко " майка на нацията ", станал си по-късно тъпо крушение министър на правораздаването, минал си край някакъв ров и си харесал бъдещото си първокласно жилище в първокласен софийски квартал, което е било и причина за националната отговорност да напуснеш високия пост, само че не и жилището. Не е ли пояснение, че една преференциална цена става причина и за ново определение на републиката ни!? Да, за какво да е единствено парламентарна тя, като на процедура се оказва, че е и апартаментална...

Колко други също внесоха собствен дял в това название - и Цветан Цветанов, и Ваня Колева, и Пламен Георгиев, и Борис Сарафов, и Вежди Рашидов, а край тях иде плеяда от гербери, които точно за това са станали членове, съратници и симпатизанти на Гражданите за европейското развиване...

А в случай че напишеш книгата " Шайка ", в която доказваш, че Бойко Борисов, Цветелина Бориславова, Цветан Цветанов, Аню Ангелов и останалите шайкаджии водят " надарено " и устойчиво страната ни към дъното, а след това ти самият влезеш в шайката, станеш даже депутат на " Шайката " и с всевъзможни " документи " доказваш противното, а с махленския си речник и непрекъснати компромати биеш по опозицията, какво ще да е това събитие в българския либерален развой? Какво с изключение на трансформация и разбираем катарзис е да се съберат в едно в кухнята, столовата и спалнята сребърни лъжички и дантелени завивки с филията с мехлем и помията в кочината на двора за прасето в Банкя!?

Примери колкото щеш... Онзи ден " уволняваш " посредством билбордове и премиера, а през вчерашния ден към този момент си му станал персонален консултант в Министерския съвет. Или през днешния ден си му и парламентарен арбитър... Вчера приказваш намерено, че Борисов е за пандиза, а през днешния ден си депутат от гражданската му квота и като " наемен палач " стреляш в който и да е, единствено да е от опозицията против водача на ГЕРБ!

Същото е и парадоксалното съвпадане на политическите процеси, в които си по едно и също време ослепителен конкурент, гневно осъждаш политиката на една партия, хулиш с мнения управническото й държание и... влизаш на избираемо място в листата й на едни европейски избори като съдружен сътрудник на метаморфозата и катарзиса - като съдружен сътрудник на доскоро руганото с разрешени и непозволени средства лице на водача й! Това ли е хубавият ден за българската народна власт!?

Метаморфозите и катарзисът в обществото ни имат своите персонални данни. И своите персонални бащини и фамилни имена. Знаете ги, досещате се кои са... Антон Тодоров, Спас Гърневски, Яне Янев, Атанас Семов, Методи Андреев, Георги Марков, Тома Биков, Спас Панчев, Александър Йорданов... и т. н. Развиват се хората!

Няма да се уморя да напомням достоверните образци на Прехода, който ни научи на подправени вести, на скандални мнения, на безочливо държание и който направи уродливи демократичните старания да станем същинско гражданско общество. То обаче мъчно излиза на жълтите плочки и няма предпочитание към този момент да постави жълти жилетки на своя митинг, то е очевидно изтощено.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР