Meszecsinka – групата, която през 2018 г. спечели престижната награда

...
Meszecsinka – групата, която през 2018 г. спечели престижната награда
Коментари Харесай

Meszecsinka за първи път в България

Meszecsinka – групата, която през 2018 година завоюва влиятелната премия „ Фонограм” (унгарското Grammy) за най-хубав етно албум, се завръща в България за два концерта през май! Страната ни ще бъде първата, в които тя ще показа чисто новия си албум Stand Into The Deep. На 18 май в Mixtape 5 в София и на 19 май в Бар Конюшните в Пловдив публиката ще има опцията да се потопи в мощно контрастното и психеделично звучене на интернационалния план.

Готвен през последните две години, новият албум на групата Stand Into The Deep продължава пътешествието в света на сънищата, стартирано с предходния им запис Awake In A Dream, спечелил им интернационалното самопризнание на публиката и нестихващото утвърждение на рецензията. Първият сингъл от албума - “Приспивна ария / Lullaby” и клипът към него излязоха преди няколко месеца, а в този момент българската аудитория първа може да чуе и новата ария от него, канеща ни да забележим гибелта по нов метод – Looking at my death.

Създадената през 2009 година от Аннамари Ола (вокал, флейта) и Емил Билярски (клавирни, китара) група съумява с неизменност да затвърди интернационалните си позиции на една от най-успешните маджарски обединения, изнасяйки концерти в цяла Европа, Русия, Съединени американски щати и Канада. Специфичните им композиции и обработки на маджарски, испански, съветски, цигански и български национални песни са основни за известността на Meszecsinka. На 19 май в Пловдив феновете на плана ще се насладят на образното и звуково показване на неосъзнатите връзки сред обичайните форми на изкуството на другите европейски нации.

Meszecsinka са звуковата част от плана “Европа Психеделика” на фондация “Метаарт”, който е част от формалната стратегия на “Пловдив - Европейска столица на културата 2019”. Групата, чиито членове са с български, маджарски и полски корени, е позната със способността си да смесва особеностите и чара на музиката от страните в Централна и Източна Европа в съвременен и прочувствено въздействащ музикален артикул. Освен образната презентация, дружно с групата на сцената ще бъде и Гергана Димитрова - Belonoga - певица от “Мистерията на българските гласове” и “Ева квартет”, инструменталист и композитор.

Meszecsinka честват 10-годишнина от своето основаване с новия си албум Stand Into The Deep, международната премиера на който ще бъде в България. В същото време, преди броени часове създателят на групата - Емил Билярски пусна и нов клип по своя нова ария. Първият му независим албум “Само самичък знам” беше показан през 2017 в София Лайв Клуб. Meszecsinka са: Аннамари Ола (вокал, саз), Емил Билярски (клавишни, китара), Ференц Шомодьи (бас, контрабас), Давид Кроликовски (барабани, перкусии).

Anamari Ola.jpg
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР