Местните власти в общини в Северна Гърция настояват жителите на

...
Местните власти в общини в Северна Гърция настояват жителите на
Коментари Харесай

Общините в Северна Гърция искат референдум за договора с Македония

Местните управляващи в общини в Северна Гърция упорстват жителите на страната да гласоподават на референдум за името на Македония, сходен на този, който ще се организира в северозападната им съседка, оповестява кореспондентът на македонската организация МИА в Атина.

Целта е " да се даде на жителите законовото право да одобрят или отхвърлят " името Северна Македония, контрактувано от държавните управления в Атина и Скопие, считат уредниците от Регионалния съвет на общините от Централна Македония - втория максимален административен район на Гърция след Атика.

На среща в Солун, проведена от Регионалния съвет на Централна Македония, е признато решение, с което присъстващите 258 представители на локалната самоуправа, 15 митрополити и 90 други представители на гръцки институции желаят да задължат държавното управление да организира референдума.

Според участниците договорът, подписан край Преспанското езеро, е " доста съществено дипломатическо и национално проваляне ", за което жителите би трябвало да имат думата.

Скорошни изследвания сочат, че близо две трети от гърците не одобряват новото име на северозападната им съседка да съдържа думата " Македония ".

Допитването в Македония е планувано за есента.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4822)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР