Местните избори са свързани с най-мащабната подготовка. Назначават се 265

...
Местните избори са свързани с най-мащабната подготовка. Назначават се 265
Коментари Харесай

Първи брифинг на ЦИК за местния вот: Още не е ясно колко ще струва надграждането на софтуера

" Местните избори са свързани с най-мащабната подготовка. Назначават се 265 общински изборни комисии. Подготовката върви умерено. Това, че бяха планувани юли, даде опция всички участници на избори да бъдат готови ", сподели на първия брифинг на Комисията нейният ръководител Камелия Нейкова.

" Приели сме какво значи условието за уседналост. Регистрацията на партии и обединения стартира в понеделник и ще завърши на 13 септември ", добави Росица Матева, представител на ЦИК.

В момента са назначени към 160 общински изборни комисии. При 84 комисии не е реализирано единодушие от политическите сили. Общинските изборни комисии ще стартират работа на 9 септември. Ще се избират 265 кметове на общини.

ЦИК още няма изясненост за надграждането на софтуера - нито по кое време ще е готово, нито какъв брой ще коства. 

До десетина дни в Комисията чакат отговор от компанията за надграждането на софтуера на машините, както и каква ще е цената му, разгласи представителят на Комисията Росица Матева. Надграждането му се постанова, защото, когато е купуван, той не е бил очакван за гласоподаване на локални избори, изясни тя.

" Непрекъснато сме в преписка със основателя на софтуера, изпратили сме писмо на какви механически условия да дава отговор. В множеството секции ще се гласоподава с 3 бюлетини, единствено в няколко с 4. Преценка на ЦИК е да реши по какъв начин ще работи ", сподели още Росица Матева. ", добави Матева. ЦИК ще реши по какъв начин да работи, когато получи отговора от компанията и узнае какъв брой ще коства на бюджета.

ЦИК разпорежда дейностите по организацията и провеждането на изборите с социална поръчка, само че оповестената социална поръчка няма общо с надграждане на софтуера, а се отнася до инсталирането и логистиката, посочи представителят на Комисията.

ЦИК би трябвало да обезпечи опция гласоподавателите да гласоподават с машини и с хартиени бюлетини, само че Комисията не доставя хартията, а за това дава отговор печатницата на Българска народна банка, сподели още Росица Матева в отговор на въпрос за възможен проблем с доставката на хартия.

От Избирателната комисия още не знаят какъв ще бъде общият брой на кметовете, които ще избираме на общини, региони и обитаеми места. Към момента е ясно единствено, че на 29 октомври ще избираме 265 общински кметове, а районните в София, Варна и Пловдив ще бъдат, надлежно, 24, 5 и 3.

Общинските изборни комисии ще стартират своята работа на 9 септември, когато ще решат и за мандатите на общинските съветници.

Тя разясни, че за областен кмет имат право да гласоподават всички, на които непрекъснатият и актуалният адрес е регистриран преди 28 април 2023 г. 

Матева сподели още, че след среща с представители на кабинета предходната седмица по тематиката за параваните е било решено да получат предложение от Министерски съвет за изискванията, на които би трябвало да дават отговор, откакто на последните парламентарни избори такива нямаше и те бяха направени от най-различни материали и в най-различна величина.

Редовните си брифинги ЦИК отсега нататък няма да дава в четвъртък, а всеки вторник от 14.00, заяви нейният представител.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР