Местните администрации в България започнаха да обявяват подготовката на тържествена

...
Местните администрации в България започнаха да обявяват подготовката на тържествена
Коментари Харесай

Започна подготовката за коледно-новогодишните празници в страната

Местните администрации в България започнаха да афишират подготовката на тържествена коледно-новогодишна атмосфера в градовете и, сред редовете в прессъобщенията, паралелно с културните и благотворителните прояви, обилните орнаменти, както и един митинг против украсата, прониква мирис на канела, детски песни, светлина, разяснява Българска телеграфна агенция. Нейните репортери и кореспонденти разкриват, съвсем като в кадър на Холмарк, какви декорации следва да блеснат пред очите ни - звънчета, гирлянди, лампички, висулки…

Трявна

Служители на общината започнаха да инсталират огромна изкуствена елха на старинния площад “Капитан Дядо Никола ” в града. От пресцентъра на администрацията обявиха, че “и тази година зелените клонки на коледното дръвче ще бъдат декорирани със златисти топки, декорации под формата на дарове, снежинки и светещи лампички, а на върха ще грейне и огромната коледна звезда ”. Паралелно в Трявна стартира и обичайното накичване на огромния кипарис пред постройката на читалището " Пенчо Славейков 1871 " с гирлянди, коледни топки и светещи лампички. Ново попълнение в украсата са подаръците и огромните коледни топки в тревните площи пред общинската постройка.

Предстои да бъде сложено звездно небе над Кивгирения мост, или както тревненци го назовават - Гърбавия мост, в остарялата част на града. В парка пред Районния съд ще бъде самостоятелен коледен ъгъл за фотоси с макет на шейната на Дядо Коледа.

Силистра

Изкуствената коледна елха, която общината заяви, че инсталира в централната част на Силистра, е с височина 860 см. Диаметърът в основата на дървото е 365 см., а обичайна гала по включването на светлините от силистренски деца и кмета следва на 7 декември от 17:00 часа. Освен Дядо Коледа, Снежанка и джуджетата, в празненството ще вземат участие музикалната студия " ДО РЕ МИ ", Градският духов оркестър, артисти от Драматично-кукления спектакъл с " Коледни игри към елхата " и това е единствено началото на коледно-новогодишните прояви в града.

Разград

Работници към този момент инсталират празничната украса и в Разград. В региона на Общинския културен център в посока паметника на Майстор Манол е конфигуриран най-новият детайл от градската коледна декорация по план на варненска компания " Персеиди в нощно небе ". Той включва 16 звезди с три типа размери и 150 светещи тръби " Голям падащ сняг ". " Замръзналата Часовникова кула ", светещият шадраван с момченцата и флаш светлините по дърветата към него също остават в региона.

По улиците в централната част и кварталите в града още веднъж ще има коледни елхи и билбордове с новогодишно приветствие от общината. Детският ъгъл с шейната на Дядо Коледа ще бъде освежен. Ще има нови лампички на неотдавна зацветеното кръгово кръстовище до пешеходната зона на бул. " България ". Предвижда се накичване и на коледната елха пред Новия спектакъл, а коледните светлини - да бъдат включени на 6 декември.

Ракитово

За първи път в дните на коледните и новогодишни празници ще има ледена пързалка и базар навън, осведомиха от общината. Центърът на родопския град ще се трансформира в коледно градче с доста светлини, музика, греяно вино, мезета, сладкиши и топли питиета. На 1 декември с стратегия от децата в детските градини ще бъде запалена коледната елха, а на 11 декември откриват ледената пързалка и коледния базар.

Ямбол

Светещите разноцветни фонтани в река Тунджа, конфигурирани този септември в три речни сектора - пред постройката на Областното пътно ръководство и от двете страни на централния пешеходен мост към градския парк, ще продължат да работят, в случай че температурите не паднат под нула градуса. Идеята е те да допринесат за празничната атмосфера в града по време на идните коледно-новогодишни празници, заяви кметът Валентин Ревански.

Освен атракция, главната им функционалност е да обогатяват водата с О2 посредством непрекъсната циркулация, с цел да се предотврати развиването на планктон.

Видин

Група общински съветници от " Справедливост за Видин " и членове на Българска социалистическа партия изпратиха протестно писмо, с което се афишират против слагането на коледна декорация на войнишкия монумент на площад " Бдинци " в дунавския град.

В писмото се споделя, че за втора поредна година паметникът, отдаден на воините от 3-ти пехотен Бдински полк и на всички доброволци, починали по време на Балканската и Първата международна войни за националното обединяване на България, се трансформира в фундамент за аранжиране на новогодишна декорация с неособено изящен тип.

Като неприемливи и неоправдателни се дефинират дейностите по слагане на декорация върху паметника и групата упорства за предприемане на нужните ограничения за прекратяване на дейностите по поругаване на видинската реликва, с цел да се запази покоят на душите на починалите за свободата и независимостта ни синове на Родината, да се резервира достойнството на двехилядолетния Видин и неговите жители.

Там, на централния площад “Бдинци ”, към този момент стартира слагането на коледната декорация и коледни светлини с обща дължина 1000 м, оповестиха от кметството. Поставени са лампички в централната алея на Крайдунавския парк, служащи разполагат светлини и декорация пред Съдебната палата, в региона на общинския пазар, капиите, бул. " Панония ", всички кръгови кръстовища в града, ул. " Търговска ".

За първи път ще има декорация и на улиците " Широка ", " Цар Симеон Велики ", " Христо Ботев ", " Акад. Стефан Младенов ". Коледната елха ще светне от централния площад с по-внушителни размери и богата декорация от миналогодишната на 9 декември.

Благоевград

Жителите и гостите на града ще имат опция неведнъж да се допрян до коледния дух по несравним метод, осведомиха от общината и обявиха, че “празничният месец декември идва с мирис на канела, която ще се носи от атрактивно Коледно градче, подредено в Градската градина на Благоевград ”. Там домакините декларират, че приготвят разнородни културни прояви, неповторима атмосфера, капучино, чай, топъл шоколад, грил зона и сцена, на която да показват караоке за деца, занимателни игри, танцови изяви и други Коледното градче в Градската градина следва да бъде намерено под мотото на Коледния фестивал - " Да бъдем дружно на Коледа ", на 2 декември, малко след тържественото включване на коледните светлини на пл. " Георги Измирлиев ".

И Бургас

Центърът на града ще наподобява по напълно друг метод спрямо предишните години, осведоми Димитър Шишманов от пресцентъра на общината. Главната улица " Александровска " ще свети, украсена в стила на старите обичаи - по пешеходната зона ще основават празнично въодушевление над 500 висулки, комбинирани с разноцветни светещи топки. Стълбовете ще бъдат окичени с панделки, гирлянди с лампички и коледни играчки. Компасът ще бъде декориран друго и вечер ще бъде осветлен от прожектор. Познатите три светещи кръга, които бяха ситуирани един в различен върху този знак на града, в този момент ще бъдат окачени на разнообразни равнища, изясни Шишманов.

На площад " Тройката " ще бъде издигната обичайна коледна елха, която ще бъде окичена с повече разноцветни играчки. От елхата към страничните стълбове ще се спускат гирлянди от лампички, които образуват светещ купол. Ще има и коледен базар през декември. Къщичките, в които се продава греяно вино и храна, ще бъдат ситуирани по протежението на " Александровска ". На разнообразни места по пешеходната зона ще звучат коледни песни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР