Местната структура на ГЕРБ в община Кресна алармира за незачитане

...
Местната структура на ГЕРБ в община Кресна алармира за незачитане
Коментари Харесай

ГЕРБ-Кресна поиска обществено обсъждане за определяне цените за минералната вода, БСП – отказва

Местната конструкция на ГЕРБ в община Кресна сигнализира за неуважение на правилото за либерален разговор от страна на групата на общинските съветници на Българска социалистическа партия и кмета Николай Георгиев /БСП/.

На последната сесия на Общински съвет – Кресна беше разисквано бъдещето на локалните минерални извори и добиваните от тях водни запаси, по отношение на новите промени на Закона за водите. С промените в закона отпадат концесиите за минерални вод и се дават пълномощия на Общински съвет да дефинира цените за пространствен метър употребена минерална вода, а на кметовете – да подписват контракти за прилагане на водните благосъстояния. Групата на Политическа партия ГЕРБ в локалния парламент настоя определянето на цените и реда за използването на минералните вод в общината да се направи наложително след осъществяване на публично разискване по тематиката, на което жителите да бъдат осведомени по въпроса и да изразят своето мнение.

Идеята за сондиране и вземане предвид с публичното мнение обаче не се хареса на групата на Българска социалистическа партия и те непосредствено гласоподаваха цени за пространствен метър вода и ред за прилагане, изрично отхвърляйки всевъзможен публичен разговор по тематиката. Темата за минералната и питейната вода за жителите на Кресна е доста наболяла – от остарялата инфраструктура и загуби по трасето, през неуспеха на станалата прословута водна асоциация в региона, провалена поради кмета на Кресна, до подозрения за рискови отлагания във водата и неуредици с потреблението на минералната вода в общината.

Заради това, както и заради самата концепция за демократично ръководство, локалната конструкция на Политическа партия ГЕРБ има вяра и твърдо упорства, че подобен въпрос би трябвало обезателно да бъде обект на публичен разговор, а не да бъде решаван от шепа представители при затворени врата и без никаква гражданска информираност.

Общинските съветници на Политическа партия ГЕРБ в общината се притесняват и че има предпоставки за опити за измами от бъдещите консуматори на минералните вод. Тъй като цените са разнообразни за другите видове ползване (например най-ниски са цените за промишлени цели, а най-високи – за лечебни) са вероятни опити за възползване от слаби места в системата. До момента в общината контролът на използването на минералните вод не се е потвърдил като изключително ефикасен и общинските съветници на ГЕРБ се опасяват, че това може да продължи и в бъдеще. Структура на Политическа партия ГЕРБ в община Кресна счита, че общинското ръководство е длъжно да осведоми в детайли и да се преценява с волята на жителите за всяко едно решение, което касае естествените благосъстояния на общината. Понеже тях ги е имало доста преди нас и ще останат доста след нас, извънредно значимо е с тях да се борави рационално, премислено, и по метод, който да бъде в най-хубавия дълготраен интерес на идните генерации.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР