Места в COVID отделенията няма, особено трудно е с интензивните

...
Места в COVID отделенията няма, особено трудно е с интензивните
Коментари Харесай

Проф. Генчо Начев: Има случаи на хора, които повторно карат вируса

Места в Коронавирус отделенията няма, изключително мъчно е с интензивните кревати. Това разгласи шефът на столичната болница " Света Екатерина " проф. Генчо Начев по bTV.

Според него при по-строги ограничения и надзор за спазването им, нямаше да се стигне до тази тежка обстановка. " Не може да се разчита на съзнание, на никое място по света не разчитат на това. Затова са законите и разпоредбите ", разяснява професорът. Той удостовери, че има подмладяване на заболеваемостта. По думите му то се дължи и на новия вид на вируса от Англия, и на изчерпването на имунитета на по-младите.

" Има случаи на хора, които наново карат вируса. Има сътрудник, който го изкара леко, в този момент го кара тежко ", разгласи още проф. Начев. Лекарят предложи на тези, които стачкуват против ограниченията, да изкарат няколко дни в Коронавирус поделение, без да вършат нищо - единствено да следят какво се случва. Той подсети, че хората в лечебните заведения са изтощени.

Много е неприятно, когато политиката се намесва в опазването на здравето, тъй като медицинските причини са за затваряне и доста съществени ограничения. Системата към момента устоя. Ще се преструктурират кревати, личният състав обаче изнемогва. Това не би трябвало да се не помни “, сподели още проф. Генчо Начев. Според него хората, които стачкуват, би трябвало да влязат единствено за една седмица в отделенията и да видят болните хора и да продължат да стачкуват.

„ Това е тъкмо, тъй като нямаше шокова терапия. Ако имаше шокова терапия, първоначално да се вземат строги ограничения, да се извършват, прецизно да се следи за осъществяването на тези ограничения, нямаше да има такива резултати. Ние реализираме едни ограничения, разхлабваме ги, щото мислим, че сме се отървали – втора вълна “, добави още проф. Генчо Начев. По думите му е разумно в тези 9 дни да се получи плато и да се получи спад на случаите.

Той означи, че в страната ни не е казус да организира избори в изискванията на пандемия. „ Не мисля,че изборите са проблем. Проблем е политиката, когато влиза в проблемите на опазването на здравето и на медицината. След десетия ден ще се види по какъв начин стоят нещата. Това не са изключително строги ограничения. Никой не е споделил да си останем у дома и да пускаме sms, зад а излезем “, добави още той.

Директорът на УМБАЛ „ Св. Екатерина “ изясни, че в последните дни няма свободни кревати, както и в множеството лечебни заведения. „ Изпълнили сме всичко, което сме уговорили при министъра на опазването на здравето като брой на леглата, само че те са се запълниха. Особена е потребността от интензивни грижи “, уточни още проф. Начев. По думите му има 20 интензивни кревати, а от на следващия ден следва да се разкрият към нови 20.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР