Месни Заговезни (Неделя месопустна) е последният ден, в който се

...
Месни Заговезни (Неделя месопустна) е последният ден, в който се
Коментари Харесай

Месни Заговезни е - последният ден, в който се яде месо преди Великденските пости

Месни Заговезни (Неделя месопустна) е последният ден, в който се яде месо преди Великденските пости. Празникът е с плаваща дата, а през 2024 март се пада на 10 март. Денят постоянно съответствува с неделята, осем седмици преди Великден и е първият празник, обвързван с настъпващата пролет.

Седмицата след Месни Заговезни се назовава Сирница. През нея до идната неделя, когато е Сирни Заговезни, може да се ядат сирене, мляко, масло - всевъзможни млечни артикули и яйца. През тази година Великият пост, именуван още Света четиридесетница, стартира от 18 март, понеделник, след Сирни заговезни, които са на 17 март.

Тези две седмици са самобитна подготовка на организма за най-дългите пости през годината. Постите съществуват в съвсем всички антични култури, като форма на пречистване от злото, като тестване на индивида вкопчил се в материалното, като превъзходство над желанията и пристрастеностите. Едно себеосъзнаване за непрекъснатия ни блян, за мястото ни в духовното ни развиване.

По традиция малко преди вечеря на Месни Заговезни, младите посещават кръстника и родителите на булката. Носят им блага: варена кокошка, ритуален самун и вино, през днешния ден най-често торта.

На празника, цялото семейство се събира на масата и заговява за последно с богата на месни артикули софра. Наближават дните, в които веселбите са неразрешени.

Традиционни гозби за този ден са: варена кокошка, свинско с кисело зеле, свинско с булгур или нахут, сарми с месо, баница с животинска лой (мас, краве масло), баница с месо.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР