Месеци наред природозащитни организации организират протести в девствената Беловежка гора

...
Месеци наред природозащитни организации организират протести в девствената Беловежка гора
Коментари Харесай

Полша и евроинституциите са в остър конфликт заради сеч в девствена гора

Месеци наред природозащитни организации провеждат митинги в девствената Беловежка гора,граничеща с Беларус.

Още по тематиката

Европейската комисия е помолила Съда на Европейския съюз да форсира разглеждането на делото против Полша във връзка отхвърли на управляващите да спрат сеч в предпазена територия с една от последните девствени гори в Европа. Това е следващият спор с евроинституциите след рецензиите от Брюксел за преодоляването от ръководещите във Варшава и на публичните медии и опита за надзор над правосъдната система.

Преди 10 дни съдът издаде разпореждане неотложно да се приключи всякаква сходна активност в Беловежката гора до изговаряне по проблема, само че държавното управление незабавно пренебрегва известието. Камиони не престават да изнасят дървесина от обекта, предпазен от ЮНЕСКО и дом на редки типове бозайници, птици и инсекти.

Отговорът на държавното управление

Според държавното управление сечта е законна и е със санитарни цели - да се отбрани античната гора от дървесен пакостник.

" Действаме в унисон с европейските закони ", сподели преди седмица министърът на околната среда Ян Шишко. " Трябва да осъществим проект за защитни ограничения и тъкмо това вършим ", добави на същата конференция Конрад Томашевски, представител на организацията по горите.

Шишко усили през март 2016 година квотата за рандеман на дървесина в един от трите административни региона в Беловежката гора. Според природозащитници казусът с дървесните вредители е единствено предлог за министъра. Според тях той работи в полза на авторитетно лоби от дърводобивни компании, а сечта усилва приходите за локалните поданици и поддръжката за ръководещата партия " Право и правдивост ".

Фактът, че дървесината се продава, единствено удостоверява чисто комерсиалния темперамент на сечта, споделят от фондация " Дива Полша ". Отстраняваме единствено мъртви и слаби дървета и по този начин дейностите ни са в унисон с нареждането на Съда на Европейски Съюз да се приключи всеобща сеч, споделиха в четвъртък от екоминистерството. От Greenpeace показаха, че управляващите не изгарят инфектираната с бръмбари дървесина, а разрешават на дърводобивните компании да задържат и продадат дънерите.

Намесата на Туск

В понеделник еврокомисията предизвести, че пренебрегването на правосъдното разпореждане единствено ще ускори паниката в Брюксел, че полското държавно управление нарушава закона. Европейската комисия прикани съда да се даде приоритет на делото, тъй като разглеждането на сходни случаи нормално лишава години, а през това време на Беловежката гора може да се нанесат непоправими вреди.
В разногласието се намеси и ръководителят на Европейския съвет и някогашен полски министър председател Доналд Туск, който не пести рецензиите си към ръководещите националисти. " Изключителната надменност на тези решения и дейности, в това число към нареждането на Съда на Европейски Съюз, са сигнали за нещо доста рисково. За мен това е интродукция към оповестяване на това, че Полша не се нуждае от Европейския съюз и че Европейски Съюз не желае Полша. Ще продължа да дублирам, че това може да се окаже един от най-опасните моменти в историята ни. Опасявам се, че наближаваме тази точка ", сподели той пред публицисти във Варшава.

От " Право е правдивост " непрестанно правят оценка сходни изказвания, както и някои решения на Европейската комисия, като интервенция във вътрешните работи на Полша. " Евроекспертите не могат да разграничат бръмбар от жаба ", сподели в четвъртък в изявление за вестник " Жечпосполита " министър Шишко.Ще има ли санкции

Не е известно дали ще има финансови санкции за Полша от това, че не извършва разпореждане на Съда на Европейски Съюз. " Доколкото ни е известно, това е казус. Никоя страна в Европейския съюз не е пренебрегвала до момента сходно краткотрайно решение ", споделя Катржина Кошчеза, от неправителствената организация ClientEarth.

Ако Полша изгуби делото, санкцията може да надвиши 4 милиона евро и има риск от санкция от 300 000 евро за всеки ден, в който Варшава не извърши присъдата. Министър Шишко споделя, че не е обезпокоен от санкции от Европейски Съюз за несъблюдение на нареждането, тъй като прекъсването на проекта за отбрана на гората щял да нанесе на природата вреди за 2 милиарда злоти (около 550 милиона евро), само че не изясни по какъв начин е направено това пресмятане.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР