Месец юли е, жегите са повсеместни по нашите географски ширини

...
Месец юли е, жегите са повсеместни по нашите географски ширини
Коментари Харесай

7 причини, поради които светът чака 7-ми сезон на „Игра на тронове“

Месец юли е, жегите са повсеместни по нашите географски ширини и всички се пробват да избягат от тях, само че за мнозина от нас зимата най-сетне е тук. Хората, които още от предходната година чакат новия и предпоследен сезон на сериала на НВО „ Игра на тронове “, доста добре знаят какво имам поради, само че за тези, които не са наясно защо приказвам, са предопределени и идващите параграфи.

В тях ще се опитам да илюстрирам някои от главните аргументи да се запознаете с невероятния свят на хитовия сериал преди в живота на всички към вас да експлодира седми сезон и те да изпълнят осведомителния ви поток в обществените мрежи с досадни изявления по тематиката. Но даже и да сте гледали всичките 60 епизода, които ни доведоха до тук, се надявам, че публикацията ще ви напомни и утвърди аргументите, заради които сте се влюбили в „ Играта “. Да започваме!

1. Фентъзи като никое друго
Сериалът „ Игра на тронове “ е основан на литературната поредност „ Песен за огън и лед “ на американския създател Джордж Р.Р. Мартин и с невероятното качество на своята продукция съумя да разпространява жанр на фентъзи, който до момента беше запазен извънредно за запалените почитатели на жанра.

21-ви век стартира с акомодацията на „ Властелинът на пръстените “, фентъзи в епични и трагични, само че строго приказни и безвредни за детската публика окраски. Трябваше да мине повече от десетилетие преди ‘HBO’ да се престрашат да финансират фентъзи сериал със засилено полово наличие и графично изобразено принуждение, което прави продукцията изрично недостъпна за по-малките фенове.

В наши дни към този момент редица филми и сериали са се пробвали да копират зрелищния и дръзновен жанр на „ Игра на тронове “, само че нито един от тях не е съумял да го стори със същото равнище на триумф.

2. Политика и магия в едно
Дворцовите интриги са водещи детайли в една огромна част от сюжетните линии на сериала и политическият им подтекст несъмнено е този, който ги прави по едно и също време толкоз елементарно разбираеми, реалистични и завладяващи. Съветници предават своите настойници, фамилии вражудват между тях за повече власт, крале се сменят на троновете и почвата за всички батални подиуми е готова уместно с последователно и убийствено надграждане на напрежението до точката на шупване.

Това обаче не изключва магията от сюжетното деяние. Фактът, че тя се преплита с бруталния натурализъм толкоз органично и безпроблемно, е една от главните аргументи сценаристите на сериала да са спечелили толкоз награди за работата си. Магията нормално се отъждествява със свръхестественото и злото и несъмнено носи доста общи черти с по-радикалните религии от нашата действителност.

3. Личностни спорове
Никой сериал нямаше да се трансформира в попкултурен феномен, какъвто е „ Игра на тронове “, в случай че се опираше само на световните си сюжетни линии. Дори да ги отстраним от образа на действието, налице остават ефикасно построени и пълнокръвни човешки персонажи, които елементарно разбираме и респективно поддържаме или отхвърляме поради техните дейности.

Неосъществени любовни копнежи, фамилни кавги, горделивост, предубеждения и още милион проблеми на човешката персона, за които Джейн Остин изобщо не се е сещала да написа, движат хората в „ Игра на тронове “, които пък на собствен ред движат и дефинират световния пейзаж в пъстрия свят на сериала. Персонажите от него са се трансформирали в идоли на легиони от почитатели, само че в случай че материалът в действителност ви накара да се запознаете със сериала, мощно ви предлагам да не се привързвате прекомерно доста към никого, защото „ Игра на тронове “ е...

4....непредвидим от начало до край.
Основен детайл в сюжетната философия зад „ Игра на тронове “ е вярването, че изкуството – в тази ситуация, сериалът – отразява живота, а животът не тече в строги сюжетни линии, а се дефинира от хиляди ежедневни случайности. Затова и доста от участниците в действието оживяват, с цел да продължат присъединяване си, или умират, най-често в кървясъл и жесток жанр, въз основа на импулсите и инцидентните решения на останалите персонажи.

Имената на сценаристите Дейвид Бениоф и Д.Б. Уайз през днешния ден към този момент са се трансформирали в нарицателно за художествена смелост поради решенията си да убиват основни герои на сериала в случайни точки от действието на шестте сезона дотук, както и поради внезапните промени в траекторията на развиването на редица персонажи. Докато голям брой фенове и специалисти разкритикуваха пети сезон от сериала за слабохарактерното портретиране и бруталното отношение към дамите, последвалият го шести сезон бе хвален всеобщо за това, че издигна женските си персонажи до водещи функции, и то напълно доброволно и закономерно.

5. Герои и злодеи? Забравете за тях.
Всички хора от света на „ Игра на тронове “ са точно това: хора. Друго фантастично достижение на сценаристите Бениоф и Уайз още от първия сезон е илюстрирането на персонажите надалеч от обичайните избрания за положително и зло. Всеки един от тях работи съгласно задачите си и моралните им полезности се трансформират в по-малка или по-голяма степен според от рисковите условия, в които се намират.

Точно по тази причина варира и зрителското усещане за множеството от тях. Един и същи персонаж може да бъде воин във вашите очи, само че изверг в очите на приятелите ви, а приятелките ви може просто да го поддържат, тъй като е секси. (Ако четете публикацията, а към този момент сте почитатели: досетихте се, че приказвам за Джайм Ланистър, нали?) Това също е от водещите детайли, които вършат „ Игра на тронове “ толкоз обичан на толкоз доста хора, в това число огромни другарски компании, които се забавляват с това да гледат сериала дружно.

6. Качеството на продукцията
Още в първата точка от материала ми загатнах думичките „ качество на продукцията “ или ‘production values’, както е известният англоезичен израз. Е, „ Игра на тронове “ е телевизионна продукция като никоя друга. ‘HBO’ стартираха практиката, доста преди Netflix или Showtime да наберат известност или финансови активи, да доставят най-големите си серийни планове с бюджети, почтени за холивудски блокбъстър.

Снимките за всеки сезон на „ Игра на тронове “ се правят на по четири континента, а в процеса се употребяват услугите на десетки хиляди статисти. Независимо дали става дума за борба сред 10 000 души, охолно дворцово събитие или пък елементарен диалог в прикритието на гората, всяка сцена в сериала е снимана с неоспоримо равнище на натурализъм и точност. Специалните резултати са направени от първокласни специалисти, които обслужват и най-големите холивудски студия, и то за същите суми. Зашеметяващият саундтрак също е оттатък всякаква рецензия.

7. Краят е близо
Ако в този момент в реалност изчетете този материал до края му и си свалите шестте излезли дотук сезони на „ Игра на тронове “, ви следва да чуете най-малко 50 пъти фразата „ Зимата идва “. Е, шест сезона по-късно, откакто към този момент сте закоравели почитатели на сериала и се подготвяте да гледате седми, ще сте в див екстаз, че зимата най-сетне е тук.

Седмият сезон на сериала ще е предпоследен и ще докара до точката на изкривяване множеството сюжетни линии. С предишния шести сезон сценаристите Бениоф и Уайз дефинитивно излязоха отвън действието от към този момент написаните пет книги от Джордж Р.Р. Мартин и по този метод направиха даже техните познавачи уязвими към всевъзможни изненади и обрати.

Иначе казано, в случай че вашите другари буйно са следели сезоните дотук и всяка година са чакали с лудо неспокойствие идването на новия, на вас ще ви се наложи да почакате само за последния. А, както ще ви уверят и въпросните ваши другари, няма по-мъчително и в същото време по-сладко очакване.

Шест сезона, шестдесет епизода, един феномен, който се настани трайно в живота на стотици милиони фенове и остави неизтриваем белег върху историята на международната попкултура. Смятате, че е прекалено много за наваксване? Един Ланистър постоянно е кадърен да навакса с „ Игра на тронове “. Гледайте сериала и ще разберете какво, за Бога, значи пък това.

Прочетете още от Георги Петров:

Пет касови кино лентата, които опустошават всичко със своите мощни основни героини

В очакване на Райън Гослинг

От затворническата килия до аления килим: Марк Уолбърг и най-хубавите му функции в киното

Джони Деп: Разводи, провали или хрониката на една падаща звезда

Чарлийз Терон - ледената кралица на Холивуд

За още потребни и практични публикации харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР