Месец май е световен месец за борба с рака на

...
Месец май е световен месец за борба с рака на
Коментари Харесай

В Деня на меланома – безплатни дерматологични прегледи в цялата страна

Месец май е международен месец за битка с рака на кожата, а на 19 май обръщаме особено внимание на меланома. Онкологичните болести лишават живота на десетки хиляди българи всяка година. Ракът на кожата е най-често срещаният в международен мащаб, а меланомът е най-опасният тип рак на кожата. Той се развива от клетките, произвеждащи мелани. Броят на заболелите от рак на кожата пораства по-бързо от този на заболелите от всеки различен тип рак. В Европа всяка година има над 3,5 милиона случая.

Затова националната акция за профилактика за рака на кожата " Евромеланома " 2021 ни приканва да обърнем внимание на ранното диагностициране. Тя е под наслов „ Твоето минало ще дефинира бъдещето ти “. Евромеланома е най-голямата национална акция за предварителна защита на кожния рак, проведена от Българското дерматологично сдружение с незименното партньорство на Eau Thermale AVENE. През 2021 акцията натъртва върху значимостта от провеждането на профилактични прегледи за рак на кожата даже в изискванията на пандемия.  

От сдружението акцентират,че пандемията от Covid-19 затрудни ранната диагностика на рака на кожата. Данните сочат, че профилактичните прегледи за рак на кожата са понижени с 33% през 2020г. В резултат на това, oколо 1/5 от злокачествените меланоми в ранен етап не са били диагностицирани В международен мащаб над 60 000 случая на недоброкачествен меланом не са били диагностицирани в ранен стадий поради рестриктивните мерки, наложени по отношение на ковид. Важно е обаче и да не се позволява закъснение на диагностиката, тъй като това може да докара до дълготрайни отрицателни последствия.  

Ето за какво акцията популяризира главните фактори, които съгласно кожните лекари способстват за нараснал риск от развиване на рак на кожата: потребление на солариуми,  чести слънчеви бани, специалности, свързани с работа навън, фамилна обремененост за меланом и  занимания навън през свободното време, като да вземем за пример спортуване.  Особено значимо е да се пазите от слънцето – да избягвате излишно излагане на слънчеви лъчи и постоянно да слагате слънцезащитен крем. Важно е да знаете, че слънцезащитните кремовете стартират да работят към половин час след нанасяне и отбраната трае към два-три часа.

Лекарите приканват постоянно да се преглеждате за петна, които трансформират размера, цвета и/или формата си, наподобяват разнообразни спрямо останалите, асиметрични са или имат неравни граници, грапави са на досег, сърбят, разноцветни са или от тях тече кръв или секрет. Можете да видите обстоен проект за това по какъв начин да се прегледате сами ТУК.  Ако забележите някой от тези признаци, би трябвало да отидете на доктор.

На 19 май в границите на акцията „ Евромеланома “ ще се проведат безвъзмездни прегледи от кожни лекари. Целият график на лекарите е наличен ТУК. 

 
Проф. Коста Костов: Най-големият имунен орган в организма има потребност и от нашата помощ
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР