Месец февруари започва с поредица от три последователни празнични дни,

...
Месец февруари започва с поредица от три последователни празнични дни,
Коментари Харесай

От утре започват Трифунците - трите вълшебни дни на февруари

Месец февруари стартира с поредност от три поредни празнични дни, наречени съгласно националните обичаи - Трифунци: 1 февруари - Трифоновден, 2 февруари - Сретение Господне (Петльовден) и 3 февруари - Свети Симеон.

Тези дни се свързват с лозята, виното, плодордието и благоденствието. На тях всички би трябвало да се помолим за една добра година, изпълнена с доста шанс и обич.

Св. Трифон произлиза от Малоазийската провинция Фригия, гр. Апамия, област, която се счита за една от прародините на лозата и виното. Мъченик, светец-лечител, който през 248 година сл. Хр., при царуването на император Деций Траян бил посечен с меч. Името на светеца е от гръцката дума за мекост, деликатност, тактичност.

Едва на 17 години си печели огромна популярност, като излекува дъщерята на римския император Гордиан III. Наследникът на Гордиан обаче - Деций Траян, се оказва несклоняем зложелател на християнското обучение. Той заповядва всички по-тачени светци да бъдат изправени пред съд. Сред тях е и Трифон, който не пожелава да се отхвърли от вярата си и умира като страдалец.

Най-често в иконите светецът е изобразен да държи кръст в дясната си ръка, до момента в който в лявата има дребен сърп, като знак на главното оръдие за обработката на лозята и градините през средновековието.

Свети Трифон се смята за надзирател на лозята и празникът е в негова чест. А по остарял жанр на 14 февруари се чества като ден на лозаря.

Народните традиции са нарекли дните след Трифоновден Вълчи празници . Според преданията в тези два дни вълците бесуват. За да се предпазят хората от тях, се следвали строги правила на държание. Месели се обредни хлябове, които се раздавали, а по това какво е времето на 2 февруари хората гадаели какво им следва през годината.

 религия черква свещи Thinkstock

Именно на 2 февруари се чества Зимна Богородица, Вълча Богородица - Сретение господне, който е един от 12-те огромни християнски празници през годината и един от четирите празника, отдадени на Божията майка. Тогава се навършват 40 дни от раждането на Иисус Христос.

Вторият ден на Малък Сечко се назовава още Петльовден или Петеларовден /по остарял стил/. Най-разпространен този празник е в Източната част на България. Той се чества за здраве на момченцата, като майките на мъжки чеда колят петел за здраве на детето си. Обредната храна от сварения петел и краваите или начупената на части пита се раздават по съседите за здраве.

На другия ден след Сретение господне се празнува паметта на свети Симеон Богоприемец и на пророчица Анна. Православната черква уважава св. Свети Симеон Богоприемец е един от седемдесетте преводачи на старозаветния текст на Библията от еврейски на гръцки.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР