Месечната инфлация в южноамериканската страна достигна 25,5% през месец декември,

...
Месечната инфлация в южноамериканската страна достигна 25,5% през месец декември,
Коментари Харесай

Годишната инфлация в Аржентина надмина 211% през декември, достиг...

Месечната инфлация в южноамериканската страна доближи 25,5% през месец декември, малко под прогнозите, след внезапна обезценка на песото, откакто кабинетът на Милей встъпи в служба на 10 декември, обещавайки да озапти инфлацията.

 

Стремглавата инфлация прати Аржентина преди всичко по този индикатор в Южна Америка, изпреварвайки досегашния водач Венецуела, където инфлацията през 2023 година бе 193% на годишна база.

 

Докато високата инфлация тормози Аржентина от години, темпът на нарастване на цените в този момент е на най-високото равнище от началото на 90-те години, когато страната излизаше от интервал на хиперинфлация.

 

Новоизбраният държавен глава Хавиер Милей, който пристигна на власт с помощта на възмущението на гласоподавателите от усложнената икономическа обстановка, се стреми да употребява строги ограничения за икономии, с цел да редуцира инфлацията, да понижи огромния фискален недостиг и да възвърне държавната хазна. Той сигнализира, че това ще отнеме време. Според него нещата може да се влошат, преди да се подобрят.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР