Мерките за компенсиране на част от високите цени на енергията,

...
Мерките за компенсиране на част от високите цени на енергията,
Коментари Харесай

Лагард съветва правителствата да ограничат компенсациите за горива и храна

Мерките за компенсиране на част от високите цени на силата, горивата и храната би трябвало да бъдат лимитирани, с цел да се облекчи натискът върху инфлацията. Това акцентира президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард пред Европейския парламент в понеделник.

Някои държавни управления от еврозоната употребяват фискални ограничения, с цел да оказват помощ на уязвимите семейства, само че това рискува да усили към този момент високите бюджетни дефицити и да форсира инфлацията вместо да я забави.

От значително значение е фискалната поддръжка, употребена за отбрана на тези семейства от въздействието на по-високите цени, да е краткотрайна и целенасочена “, сподели Лагард на парламентарно чуване в Брюксел. „ Това лимитира риска от поддържане на инфлационен напън, като по този метод също по този начин улеснява задачата на паричната политика. “

Лагард повтори и последното известие на ЕЦБ, че лихвените проценти ще би трябвало да се покачат през идващите няколко политически срещи, макар че растежът се забавя доста.

Президентът на ЕЦБ добави, че чака техническа криза тази зима (бел. р. – две поредни тримесечия с негативен растеж).

Трудно е да се планува какъв ще бъде действителният резултат през 2023 година, само че сигурно ще бъде сложна година, от която първото тримесечие най-вероятно ще бъде негативно. Вярваме, че последното тримесечие на 2022 година също ще бъде негативно “, разяснява Лагард.

Прогнозите на ЕЦБ понастоящем плануват растежът на еврозоната да остане позитивен през 2023 година, въпреки и невисок от 0.9%, само че също по този начин планува неподходящ сюжет, при който стопанската система на валутния съюз да се свие с 0.9%.

Едно от изискванията за неподходящия сюжет е по-нататъшното понижаване на доставките на съветски газ, което към този момент се случи, сподели Лагард.

Моята оценка е, че евентуално сме някъде по средата “, сподели тя.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР