Мерките срещу втората вълна на коронавируса у нас закъсняха, заяви

...
Мерките срещу втората вълна на коронавируса у нас закъсняха, заяви
Коментари Харесай

Мими Виткова: Мерките срещу втората вълна на коронавируса у нас закъсняха

Мерките против втората вълна на ковид у нас закъсняха, съобщи някогашният здравен министър Мими Виткова в „ Тази заран ". Всички знаехме, че през есента се чака утежняване на обстановката. Вирусът ни даде празен ход от време, в който трябваше да осмислим какво ни чака. Нито системата е подготвена да поеме товара, нито обществото, счита Виткова. По думите ѝ лекарите и експертите би трябвало да оферират ограниченията, само че държавното управление е институцията, която ги постанова.

Според нея в България един медицински проблем се политизира извънредно тежко, а държавното управление би трябвало да е по-категорично в налагането на рестриктивните мерки. Страната ни не би трябвало да следва непознати модели в оправянето с рецесията като във Франция, съобщи Виткова, само че също по този начин означи, че евентуално един вечерен час ще има благоприятен резултат против разпространяването на болестта.

Това, което се прави, е да се забави епидемията, до момента в който се открие ваксина, само че коронавирусът е извадил нескрито проблем с недостига на медици, за който знаем от дълго време, съобщи Виткова. Преди 20 години се реши, че здравната система ще бъде един пазар, само че се видя, че това не работи и в Съединени американски щати, където тази теория е осъществена изцяло. Основният проблем е неналичието на фрагменти. Средната възраст на лекарите от дълго време са над 60 години. Младите медици си взимат дипломите и отпътуват в чужбина и в този момент сме изправени пред обстановка една сестра да обслужва 40 заболели, сподели някогашният здравен министър.

В момента имаме дифузно разпространяване на ковид и не могат да се обзет всички контактни лица на инфектираните, тъй като фрагментите на РЗИ са малко. Именно тук могат да оказват помощ студентите медици, които към момента не са подготвени да влязат в лечебните заведения, само че могат да наблюдават контактните лица и спазването на карантинните ограничения, счита Виткова. Проблемът с огромния брой инфектирани медици би трябвало да се проучва дали се дължи на липса защитни ограничения или те не се ползват вярно. Всяка болница би трябвало да изготвя свои правила за предотвратяване на личния състав според от обстановката, съобщи някогашният здравен министър.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР