Защо синът на американския президент Хънтър Байдън е изправен пред

...
Защо синът на американския президент Хънтър Байдън е изправен пред
Коментари Харесай

Защо синът на американския президент Хънтър Байдън е изправен пред 25 години затвор?

Защо синът на американския президент Хънтър Байдън е изправен пред 25 години затвор? В Съединените щати завършват чуванията по делото на сина на президента Хънтър Байдън, който е упрекнат в нелегално владеене на оръжие и е застрашен от до 25 години затвор. Какво общо имат опиатите и ще помилва ли Джо Байдън сина си – в материала на РБК.

Какви обвинявания са повдигнати против сина на американския президент?

Процесът против Хънтър Байдън се организира в родния му град Уилмингтън, Делауеър. Очаква се свидетелските показания да приключат на 10 юни, след което отбраната и обвиняването да произнесат заключителните си думи. След това журито, което включва шестима мъже и шест дами, ще стартира да разисква своята присъда.

54-годишният наследник на президента на Съединени американски щати е упрекнат в нелегално владеене на револвер Colt Cobra 38 Special, закупен през октомври 2018 година, като е дал погрешна информация на търговеца на оръжие и регистрационните органи. Според проверяващите при попълване на нужните документи при закупуване на оръжие той е показал, че не е употребявал опиати – в действителност е имал наркотична взаимозависимост от 2015 до 2019 година, за което написа в личните си записки и приказва обществено на няколко пъти. При осъществяване на покупката Байдън-младши също удостовери, че предоставената от него информация е вярна, макар че „ в действителност той знаеше, че това изказване е погрешно “, акцентират прокурорите (подсъдимият е имал оръжието единствено 11 дни).

Опасни храни, които водят до сърдечни болести и ранна гибел 11.06.24 12:13 Защо синът на американския президент Хънтър Байдън е изправен пред 25 години затвор? 11.06.24 12:12 Радев от Рига: За първи път няма да има обща декларация на формата Б9 11.06.24 12:08 Все по-странни чудовища на политическия хоризонт – тюрлюгювеч от мутри, ченгета, комунета… 11.06.24 11:53 Поемам цялата виновност, бих подала оставка като член на Политическа партия, само че открих, че съм изхвърлена 11.06.24 11:52

Защо синът на американския президент Хънтър Байдън е изправен пред 25 години затвор?

Федералният закон не разрешава на хората с наркотична взаимозависимост да имат оръжие. По комбинираните обвинявания Байдън може да получи оптималната присъда от 25 години затвор. Според „ Вашингтон пост “ обаче Байдън-младши ще получи доста по-лека присъда, защото няма престъпно досие и самият той призна за взаимозависимост от опиати.

Както отбелязва Washington Post, американските прокурори рядко повдигат обвинявания за нелегално владеене на оръжие като главно – по предписание то върви дружно с други закононарушения, като да вземем за пример въоръжен обир. От октомври 2022 година до март 2023 година федералните прокурори са завели 3863 случая, в които главното обвиняване е нелегално владеене на огнестрелно оръжие, съгласно базата данни TRAC на университета в Сиракюз. И единствено в 3% от случаите, т.е. в към стотина случая, са повдигнати обвинявания по отношение на погрешно попълване на формуляр за покупка. Броят на случаите, в които даването на погрешна информация е обвързвано с приложимост на опиати, евентуално ще бъде още по-малък, счита WP.

Какво стана известно около делото Хънтър Байдън

Линията на отбрана на Хънтър Байдън се основава на обстоятелството, че по време на закупуването на револвера той в действителност е вярвал, че е подвластен от опиати, а в случай че е вярвал, че има взаимозависимост, тя е била единствено алкохолна (според американските закони, не е спънка за закупуване на огнестрелно оръжие). Нещо повече, няколко седмици преди да купи револвера, той е минал рехабилитационен курс за наркозависими.

Както отбелязва Асошиейтед прес, процесът „ бързо се трансформира в доста персонален и обстоен роман за използването на опиати от Хънтър Байдън “. На 6 юни някогашната брачна половинка на Байдън-младши Катлийн Буле, с която той беше женен 20 години, приказва в съда. Тя сподели, че научила за пристрастяването на брачна половинка си през юли 2015 година, когато намерила крек лула на верандата на дома им. Скоро по-късно, през 2016 година, тя се разведе с Байдън поради използването на опиати и честите му изневери.

Същият ден пред съда приказва любовницата му Зоуи Кестан, с която обвиненият се срещна през декември 2017 година в нюйоркски стриптийз клуб, където тя работеше. Тя сподели, че когато танцувала в скута на Байдън, той извадил крек лула и я запалил, само че си останал същият „ обаятелен “ мъж. Кестан също сподели на журито, че след това го е виждала да купува и употребява противозаконни субстанции неведнъж.

Защо синът на американския президент Хънтър Байдън е изправен пред 25 години затвор?

Вдовицата на другия наследник на Байдън, Бо, който умря през 2015 година от рак на мозъка, също даде показания като очевидец на обвиняването. Хали Байдън сподели, че известно време след гибелта на брачна половинка си е влезнала в сантиментална връзка с брат му. Първоначално тя се опита да му помогне да се откаже от опиатите, само че скоро самата тя стартира да ги употребява.

Хали Байдън описа, че на 23 октомври 2018 година Хънтър още веднъж пристигнал в дома й и когато той задремал, тя решила да ревизира колата му и с изключение на опиати намерила там и оръжие. Жената сподели, че „ изпаднала в суматоха “ и решила да изхвърли револвера и боеприпасите в кофа за отпадък покрай близкия супермаркет. „ Исках да се отърва от тях […], тъй като не желаех той да се нарани и не желаех децата ми да ги намерят и да се наранят “, сподели тя. Хънтър Байдън беше доста смутен от нейната „ глупава постъпка “ и дамата се върна в супермаркета, само че към този момент не можа да откри револвера.

Министерството на правораздаването на Съединени американски щати изследва фотографията от опиати от телефона на сина на Байдън

На журито бяха показани и фрагменти от записките на Хънтър Байдън „ Красиви неща “, в които той приказва за битката си със зависимостта от опиати, както и неговите текстови известия, видеоклипове и фотоси, които е направил, изобразяващи самите опиати и процеса на използването им. Друга фотография, показана в съда, демонстрира по какъв начин Байдън-младши лежи във вана с жена и е чисто гол.

На 7 юни отбраната прикани дъщерята на Хънтър Байдън Наоми като очевидец. Момичето описа по какъв начин през лятото на 2018 година е посетило татко си в рехабилитационен център в Лос Анджелис. „ Той беше в най-хубавото положение, откогато чичо ми [Бо Байдън] умря. Казах му, че доста се гордея с него “, сподели тя. Наоми Байдън също сподели, че е видяла татко си в Ню Йорк на 19 октомври 2018 година, няколко дни откакто е купил револвера, с цел да върне колата си. През цялото време, до момента в който го употребявала, тя не разкрила там никакви опиати или предмети за използването им, а държанието на татко й този ден не събудило у нея съмнение, че той още веднъж е почнал да ги използва.

Самият Байдън младши не даде показания в съда. Братът на американския президент Джеймс Байдън също планираше да бъде очевидец на отбраната, само че юристите трансформираха решението си в последния миг. Чичото на обвинения обаче участва в правосъдната зала като фен дружно с други членове на семейство Байдън: първата дама Джил, сестрата на Хънтър Ашли и сестрата на Джо Байдън Валери Байдън Оуенс. Самият американски президент не се появи на нито една от срещите.

В какво още е упрекнат синът на американския президент?

Хънтър Байдън е изправен пред различен развой в Лос Анджелис през септември по обвинявания в нарушение на данъчните закони. Обвинителният акт съдържа девет точки, три от които са квалифицирани като закононарушения, а останалите шест като закононарушения. Прокурорите считат, че сред 2016 година и 2019 година, когато Хънтър Байдън е страдал от наркотична взаимозависимост, той не е платил налози на обща стойност 1,4 милиона $, съгласно специфичния прокурор Дейвид Вайс, вместо да заплаща сметки, Байдън младши е „ похарчил милиони долари за ексцентричен метод на живот “.

Оттогава синът на американския президент към този момент изплати дълга и се опита да подписа договорка със следствието, с цел да избегне действителни присъди както по данъчните, по този начин и по оръжейните каузи – в подмяна на две години условна присъда.

Съдия от окръжния съд на Съединени американски щати Мариелън Норейка обаче отхвърли съглашението. Байдън младши е изправен пред 17 години затвор за укриване на налози. „ Той не е над върховенството на закона и би трябвало да бъде третиран като всеки различен обвинен “, сподели Вайс.

Адвокатите на Байдън също приканват за същото, въпреки и по друга причина: те назовават ​​и двете каузи против сина на 46-ия президент на Съединени американски щати политически стимулирани и упрекват Вайс, че се е поддал на натиска на републиканците. „ Въз основа на обстоятелствата и буквата на закона, в случай че фамилното име на Хънтър не беше Байдън, обвиняванията в Делауеър и в този момент в Калифорния нямаше да бъдат повдигнати “, сподели юрист Абе Лоуел.

Самият американски президент обаче твърди, че няма да употребява пълномощията си, с цел да пощади сина си от пандиза. На въпрос на публицист от ABC News дали е изключено помилването на Хънтър Байдън, президентът отговори единствено с една дума: „ Да “.

Позицията в този коментар отразява персоналното мнение на създателя и може да се разграничава от тази на SafeNews

 

Източник: РБК /Превод: SafeNews

Още вести четете в: Коментари, Свят За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР