Това заяви в интервю за ФрогНюз политологът Георги Киряков във

...
Това заяви в интервю за ФрогНюз политологът Георги Киряков във
Коментари Харесай

Георги Киряков за ФрогНюз: Величие ще влязат в хора на пропутин...

Това съобщи в изявление за ФрогНюз политологът Георги Киряков по отношение на резултатите от изборите 2 в 1.

 

Вижте и цялото изявление:

 

Г-н Киряков, на какво се дължи съгласно Вас рекордно ниската изборна интензивност на изборите 2 в 1?

 

Няколко са факторите, които могат да бъдат избрани като причина за тази ниска изборна интензивност. Едното е поредицата предварителни избори, в които нямаше явен резултат. В резултат на тази поредност от предварителни избори имаме утежняване на политическата рецесия в страната, която се развихря към този момент много време - от последния постоянен кабинет на господин Борисов насам. Втората причина е евентуално напълно целенасочените опити на избрани кръгове, влияещи на публичните настроения в страната, да ерозират доверието на хората в процеса на правене на демократични избори. И третата причина е, че самите политически партии дотолкоз към този момент са запушили опцията да обновяват редиците на личните си партии, че хората към този момент тотално не желаят да се занимават с политическа, камо ли с партийна активност. Това са в общи линии трите съществени фактора, които въздействат на изборните резултати.

Ще съумеят ли политиците ни да образуват устойчиво държавно управление и има ли заплаха да отидем на нови избори?

 

Имайки поради резултатите, които към този момент са ясни и дефинитивни, вероятността да се сформира устойчиво ръководство е минимална, да не кажа, клони към нула. Не единствено тъй като главната политическа мощ и останалите такива са недоволни от резултата, само че и тъй като по време на акцията и преди този момент, месеци наред и по време на предходното ръководство си нанесоха извънредно доста вреди една на друга, тъй че да не могат в този момент да седнат на масата за договарянията. Нещо, което е извънредно належащо в обстановката, в която няма преобладаваща партия.

Много мъчно ще се сформира болшинство от по-малко от 3 партии. Т.е. най-вероятно би трябвало да са 3, може да са и повече. И естествено, идната причина е възходът на така наречен популистки и националистически партии, които плашат главните партии, които са демократично и проевропейски настроени, и ги блокират в опитите им въобще да мислят за съставянето на подобен вид устойчиво болшинство и ръководство на страната.

Движение за права и свободи станаха втора политическа мощ в страната и на евровота. Как да тълкуваме техния резултат?

 

Това е резултат от факторите за ниската изборна интензивност. Движение за права и свободи съумява в такива обстановки на отчаяние от демократичните процеси да активизира максимума от своите гласоподаватели. Като безусловно число, резултатът им не е толкоз огромен - малко над 300 000 гласа. Но като процентен дял от общия брой дали своят вот е доста висок. И това, дружно с пределната готовност на техния електорат, положителната акция, която направиха, докара до това, че Движение за права и свободи стана втора политическа мощ.

 

И един доста значим въпрос, който се повдигна около възхода на тази политическа групировка - в случай че ГЕРБ с първия мандат, връчен от президента, не съумеят да сформират държавно управление, за първи път в демократичната история на България вторият мандат ще отиде в дребна етническа партия, партия на етническо малцинство. Досега, когато мандатът се даваше на трета партия по убеждение на президента, нямаше проблем с това. Но в този момент президентът е задължен да даде мандата на дребна етническа партия с огромно въздействие. Това се случва за първи път в демократичната история на България. И този фактор би трябвало да е като сигнална лампа за някои обичайни огромни партии у нас, които изгубиха съществено въздействие измежду българското общество. За сметка на пределната готовност на етническата партия Движение за права и свободи, и за сметка на възхода на популистките и националистически партии.

Тези процеси са рискови от позиция на нестабилните основи на демокрацията в България. Опасни са и от позиция на това, че още няма изясненост в българското общество за окончателната ориентировка в западна посока. Говоря за Европейски Съюз и НАТО. Става въпрос за полезности и правила, върху които трябваше да се опира нашата народна власт след рухването на Берлинската стена. Оказа се, че този развой е обратим. Не е необратим, както доста постоянно през последните години мощно имаха вяра и ни убеждаваха доста фактори измежду политическите елити в страната.

" Величие " е новият състезател на политическата сцена. Какво да чакаме от тях?

 

Най-вероятно " Величие " ще се включат в хора на така наречен пропутински обединения или партиите, които прокарват ползите на Русия в България. Това е неоспорим факт измежду някои от досегашните политически играчи в популисткото и националистическо пространство. Сега имаме още един състезател, който ще добави към този декор в българския политически живот и това развиване на обстановката в родната политика. Това е доста притеснително, несъмнено.

И не се знае до каква степен може да стигне това въздействие, тъй като до момента в който няма ясни индикации за позитивна развръзка в посока продобиване на тази война, която Русия поведе против Украйна, т.е. спечелването на Украйна в този спор и връщането на териториалните й граници преди нападението, няма да има и резултат от това въздействие. Може да се усили това въздействие, може и да остане на същото равнище, може и да се понижи. Но до момента в който няма резултат от военните дейности в Украйна, няма да има резултат и в раздвижването на политическите пластове в България. Та, " Величие " е подобен план. И не може да има подозрение, в случай че погледнем изявленията на главните лица на този нов политически план. И те са изрично в посока отбраняване ползите на Русия в България. Не са български, не са патриотични ползи, а са чисто и ясно в интерес на Русия.

Как да тълкуваме оставката на Христо Иванов като водач на " Да, България "? Като вдишване на отговорност или нещо друго?

 

Да напомня, че той не за първи път подава оставка като водач на " Да, България ". Направи го и на по-предишните избори. Иванов подаде оставка, по-късно Националният съвет на партията или не я одобри, или я одобри и го преизбраха за ръководител. Т.е. би трябвало да забележим какво ще се случи в редиците на " Да, България ". Новият детайл в дейностите на Христо Иванов е нежеланието му да бъде и депутат в сегашния парламент. Вероятно с пресмятането от негова страна, че този парламент няма да е дълъг и вероятността да не е дълъг е доста огромна. Т.е. той е ненужен от позиция на това, че ще реши някакви политически проблеми, които има пред страната. И евентуално това е неговата сметка, че в този момент е по-добре да се отдръпна и да не взе участие в работата на нещо, което няма да свърши никаква работа, т.е. актуалният парламент, вместо да калкулира нови и нови негативи за себе си и за партията си от директното присъединяване в парламентарния развой.

 

Интервю на Георги Камарашев
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР