Мерките покохезионната политикана Европейския съюз самного слабо познати сред жителите

...
Мерките покохезионната политикана Европейския съюз самного слабо познати сред жителите
Коментари Харесай

Инж. Огнян Атанасов: От дефект трябва да превърнем Зелената сделка в ефект

Мерките покохезионната политикана Европейския съюз самного едва познати измежду жителите на област Кюстендил.Европейският обществен фонд и Фондът за обективен преход са непознати за към две трети от локалните поданици, а Кохезионният фонд е неузнаваем близо 3/4 от популацията. Това са част от изводите отсоциологическото изследване, осъществено от организация „ Тренд “



Това стана ясно по време на конференцията „ Преход на опциите – Кюстендил “, проведена от „ Бранд Медия България “.



Изследването обгръща 800 пълнолетни лица от област Кюстендил, като е осъществено посредством директни полустандартизирани изявленията, извършени в интервала 22 – 30 ноември 2023 година

Димитра Воева, социолог от проучвателен център „ Тренд “, показа резултатите от изследването по време на събитието. Тя направи съпоставяне сред резултатите от изследванията, направени от организацията в трите въглищни района –Стара Загора,ПерникиКюстендил.



93% от интервюираните не могат да посочат нито един план в Област Кюстендил, изпълняван по кохезионната политика на Европейски Съюз.

60% не са чували за планове, съфинансирани от Европейски Съюз за възстановяване на стандарта на живота. Най-незапознати са по-ниско образованите хора. От всички, които са дали отговор, че са чували за такива планове, половината се съгласяват, че плановете са имали позитивна резултат върху общността. Но те не са осведомени в дълбочина, а единствено са чували за тях ", изясни Воева.



Тя сподели, че е ниска и запознатостта по съответни принадлежности – кохезионната политика, Фондът за обективен преход, Планът за възобновяване и така нататък

Едва 7% от респондентите могат да посочат съответен план. Отговорите са свързани с планове за фотоволтаици, слънчеви панели, в областта на туризма. Общият извод е, че запознатостта е много ниска ", сподели тя.

Винаги съм се опитвал от всеки недостатък да върша резултат. По отношение на Зелената договорка дефектът към този момент го има. Има хора, които ще изгубят работните си места и ние би трябвало да търсим резултата, с цел да използваме средствата оправдано и да ги влагаме по верния метод, тъй че работните места да се запазят, да се удвоят и всички да намерят баланс – обществото и бизнеса.

Това съобщи кметът на Кюстендил инж. Огнян Атанасов, който откри конференцията.

По думите на кмета средствата, планувани за преквалификация, не са вярно ориентирани, особено за област Кюстендил. Той добави, че не е разумно хората да си показват, че миньорите внезапно ще станат IT експерти. Според Атанасов те могат да доразвият уменията си и да бъдат положителни монтажници на фотоволтаици, веи планове.

Трябва да доразвием уменията им и да ги използваме вярно. “

Поставянето на от ден на ден фотоволтаични системи, съгласно Атанасов, са опция, която обаче би трябвало да бъде направена с мисъл и да бъдат конфигурирани на публични здания. Кметът е на мнение, че не може една постройка да кандидатства за 10 киловата мощ, в случай че е присъединена към локалното сдружение за 6 киловата.

Трябва да е толкоз, колкото е разрешена мощността. “

Инж. Атанасов разяснява, че компаниите би трябвало да се включат в прехода, с цел да са подготвени да поемат работната ръка. Според него преквалификацията би трябвало да стане бързо, в границите на до 6 месеца, с цел да бъдат поети от фирмите, които желаят да влагат.

Трябва да им дадем вярната работна ръка. “

Според кмета с общи старания всичко може да се случи, макар че по думите му, средствата за Кюстендил за по-малко (122 млн. евро) и към момента не са стартирани да се усвоят. П думите му понижават и местата, където може да се влагат, с цел да има добавена стойност.

Относно програмата за енергийно възобновяване на многофамилните жилищни здания, Атанасов е на мнение, че не може самофинансирането да е идентичен % за всички градове. Кметът е на мнение, че в района би трябвало да се регистрира енергийната беднотия.

За Кюстендил парите би трябвало да са 100% и е значимо да се гледа картината на равнище области, а не равнище райони, даже на общини. “

Кметът е на мнение, че наложително би трябвало да бъде обезпечено финансиране и за една, даже две индустриални зони, тъй като там е мястото, където ще се влее работната ръка. Освен това би трябвало да се помогне и на компаниите, които са подготвени да влагат.

Надявам се септември месец да разполагаме със средствата, с цел да се случат нещата и Кюстендил да е мотор на растежа. Трябва да помогнем на дребните общини да се оправят, тъй като да вземем за пример Бобов дол няма да се оправи самичък. “

Той добави,че всички заинтригувани страни би трябвало да работят дружно – общини, министерства, синдикати, бизнес и общност.

Аз виждам благоприятни условия. “

Кметът е на мнение, че оттук насетне цената на силата единствено ще пораства и с цел да бъде понижена, би трябвало да се развиват така наречен енергийни общности, с цел да се спести и таксата за транспорт.

Област Кюстендилтрябва да се възползва оптимално откохезионната политика на Европейския съюз. Това съобщи Областният шеф на града инж. Александър Пандурски, който взе присъединяване в откриването на конференцията „ Преход на опциите “ – Кюстендил, проведена от " Бранд Медия България ".

По думите на инж. Пандурскипреходът към въглеродно-неутрална стопанска система не е задоволително справедливза област Кюстендил. Но районът би трябвало да направи всичко допустимо, с цел да вземе оптимално от европейските средства за доближаване, които подкрепят точно по-справедливия преход.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР