Мерките на правителството целят да направят банките по-гъвкави по отношение

...
Мерките на правителството целят да направят банките по-гъвкави по отношение
Коментари Харесай

Караниколов: Мерките на правителството и БНБ целят по-голяма гъвкавост за нови и съществуващи кредити


Мерките на държавното управление целят да създадат банките по-гъвкави във връзка с новите и към този момент съществуващите заеми. Това съобщи министърът на стопанската система Емил Караниколов.

Той дефинира дейностите на Българска народна банка, които отпуснаха пакет от 9,3 милиарда лв. като доста съответна мярка, която е подхваната единствено няколко часа, откакто Европейската комисия е разрешила такава опция.

Емил Караниколов се спря на ограниченията, които държавното управление на премиера Бойко Борисов е подхванало в поддръжка на дребния и междинен бизнес. На първо място още веднъж той уточни пакетът на Българска народна банка.

„ Той дава по-голяма ликвидност на банките, които могат да бъдат по-гъвкави при даването на заеми. Ние допълнихме тази мярка с още 500 милиона лв.. Те отиват в ББР, само че те ще бъдат поръчител и ще покриват при един заем до 25% от него. Това действително ще подтиква частните вложители и банките да извадят 2,5 милиарда лв., които ще влязат в българската стопанска система “, сподели министър Караниколов по бТВ, съобщи БГНЕС.

Сред ограниченията за облекчение и понижаване на безработицата министърът на стопанската система преди всичко уточни стимулирането на бизнеса с поделянето на тежестта 60 на 40, която цели да подкрепи бизнеса и да резервира служащите. „ Сега считаме, че бизнесът може да резервира тези хора и да си разреши да заплаща тези 40% “, сподели той.

200 милиона лв. ще бъдат предоставени от ББР на комерсиалните банки. Всеки, който има трудов контракт, само че сега не работи, може да получи безлихвено 1500 лв.. Тази сума не е дребна, би трябвало да се има поради, че междинната заплата у нас е 1300 лв..

По отношение на страховете за растеж на безработицата, министър Караниколов уточни, че България е отворена стопанска система и няма по какъв начин да не й се отрази затварянето на предприятия в чужбина.

„ Заводите у нас не затварят краткотрайно и заради изключителните ограничения, които сме въвели, а тъй като техните стратегически сътрудници в чужбина, затвориха, тъй като коронавирусът проникна в техните предприятия и компании “, сподели той.

Министър Караниколов заключи, че всички стопански ограничения, които бяха предоставени през вчерашния ден, са действителни, само че те са краткосрочни.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР