Мерките ми се струват малко. Оценяват се на 2 млрд.

...
Мерките ми се струват малко. Оценяват се на 2 млрд.
Коментари Харесай

Доц. Виктор Йоцов: Няма да има ефект върху цените от тези мерки

" Мерките ми се костват малко. Оценяват се на 2 милиарда лв., само че това е малко над 1% от Брутният вътрешен продукт . Очевидно, че става въпрос за фискални ограничения, а фискалната политика има две страни - през налозите, които се събират от популацията и през разноските, които прави държавното управление. Тук са наблегнали на налозите, концепцията е да се понижи данъчното задължение, като се чака да има антиинфлационен резултат, което е жестоко заблуждаване. Няма да има резултат върху цените от тези ограничения. С това би трябвало да сме безусловно наясно ".  

Това сподели пред БНР финансистът доцент Виктор Йоцов от Икономическия институт на Българска академия на науките, учител в УНСС, и даде образец с цената на хляба :

" Ако коства 2,50 лв., би трябвало да се раздели на 6, което, като го считам на око, е към 40 стотинки, с които би трябвало да поевтинее. Това изрично няма да се случи. Ефектът от 0% Данък добавена стойност ще е   при производителя , той няма да внася този налог, само че за крайния консуматор резултат няма да има . Всички пицарии ще продават самун, тъй като там ще имат отстъпка. Тази мярка крие големи рискове, без да има резултат за популацията и никакъв антиинфлационен резултат ".

" Политическото говорене преобладаваше, нямаше експертиза. Чухме премиера да споделя, че ограниченията са със средства, спестени от кражбите преди, даже несъзнателно се замислих, че в случай че не е имало обири, значи ли, че в този момент нямаше да има пари за тези ограничения. Десислава Атанасова от ГЕРБ пък самоуверено съобщи, че в случай че бяха те на власт, нямаше да има никакви рецесии. С такова говорене на нашия политически хайлайф не знам по какъв начин ще се оправим ", разяснява той.

Ясно е, че инфлацията е привнесена и ние няма по какъв начин да се борим с нея , изрично акцентира финансистът:

" Да не се прокламират антиинфлационни ограничения, такива няма по какъв начин да създадем.  Можем да създадем единствено ограничения, с които да облекчим тези, които най-вече имат потребност ".

Според него ограниченията е трябвало да бъдат повече през разходната част на бюджета, а не през приходната, т.е. да има повече ваучери, а в този момент там се предлага " едно доста непретенциозно нарастване от 200 млн. лв., което е смешно ". 

Интервюто на Диана Янкулова с доцент Виктор Йоцов в предаването " Нещо повече "  можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР