Мери Шели е задължителен за всяко момиче.Мери Шели (Ел Фанинг,

...
Мери Шели е задължителен за всяко момиче.Мери Шели (Ел Фанинг,
Коментари Харесай

CineLibri: Мери Шели

" Мери Шели " е наложителен за всяко момиче.

Мери Шели (Ел Фанинг, все по-добра) е мощна жена от XIX век - хубава, дръзка, смела и ужасно интелигентна, с гений за писане. Баща ѝ е също публицист и издател, образован модернизатор и прогресивен мъдрец - Уилям Годуин (Стивън Дилейни), а и починалата ѝ майка е издавала ръкописи (Джейн Остин е единствената друга, проправят пътя за Мери и сестрите Бронте).

Мери се влюбва още тийнейджърка в гениалния стихотворец Пърси Биш Шели (Дъглас Буут), лековерен красавец с гъвкава снага и идеални черти, но със скандално държание и прикрити зад теории за свободния избор сластни привички, пропуснал да ѝ каже, че е женен с дете, преди тя да избяга с него дружно със сестра си Клер (Бил Паули) - повърхностна, наивна, завистлива и сексапилна, която скрито дели постелята на поета...



Мери обаче няма да търпи наложения ѝ харем, отстоява своите правила макар лицемерните операции на колегата си ( " ти ми отказваш свободата, която аз ти давам! " ), а историята потегля стремително, когато се появява самовлюбеният и тесногръд също талантлив лорд Байрон (Том Стъридж). Именно той дава концепцията всички присъстващи в замъка в Швейцария да напишат по една история и след това да решат коя е най-хубава. Е, Мери на 19 години написва " Франкенщайн ", а присъстващият мирен, приветлив, общителен и учтив лекар Джон Уилям Полидори (Бен Харди) основава " Вампирът ". Именно негово е прозрението, че тя написа за възползващ се от другите лакомец (Пърси), а той - за кръвосмучещ манипулатор (Байрон).

Естествено, никой не желае да разгласява " Франкенщайн ", тъй като не има вяра, че създател е Мери. Интересното е, че след трагичната гибел на брачната половинка си Пърси се трансформира (малцина са способни), изрично свидетелства кой е създател на историята за доктора и чудовището, дами се за Мери и живеят влюбени и щастливи до неговата трагична гибел на 29. Полидори не е толкоз благополучен - макар че Байрон ненавижда " Вампирът ", и до момента авторството се приписва на него...

Мери Шели е освен писателка, а и знак на женската равноправност, тъй като за разлика от Джейн Остин и сестрите Бронте тя не живее в изолираност, а си проправя път и съумява да реализира самопризнание в лимитираното и затворено лондонско общество на сноби, писатели, философи и учени, търговци, банкери и бизнесмени. Без боязън и с чувство за лично достолепие и значителност. Първата.

Автор: Бистра Андреева



 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР