Менструален цикъл без овулация може да сполети всяка жена в

...
Менструален цикъл без овулация може да сполети всяка жена в
Коментари Харесай

Менструация без овулация

Менструален цикъл без овулация може да сполети всяка жена в репродуктивна възраст 1−2 пъти годишно и това е изцяло обикновено. Няма мотив за терзания, защото е в реда на нещата – и яйчниците имат право на отмора.

Проблемите пораждат, в случай че ановулаторните цикли се повтарят от време на време. Става дума за менструация, при която яйцеклетката не излиза от яйчника и не се образува жълто тяло.

Тъй като зреещият преобладаващ фоликул ненадейно стопира да се развива, равнището на женските полови хормони пада и стартира менструално кървене.Такива периодически феномени могат да бъдат опция на овулационните цикли, само че обстановката е по-добре да се държи под надзор, поучават експертите от parents.ru.

По метода на дедукцията

От какво могат да бъдат провокирани краткотрайните разстройства?

- От прекалено физическо натоварване, строги диети и стрес. В такива случаи яйцеклетката не може да узрее поради нарасналото равнище на пролактин – „ хормон на напрежението “. Тогава би трябвало да намалите напрежението и всичко ще се възстановява.

- Друга причина за ановулаторните цикли е наднорменото тегло. Ако мастната тъкан е прекомерно доста, стартира да въздейства на съотношението на хормоните в организма.

- Рязкото намаляване и тегло под 47 кг също могат да бъдат причина за нарушаване на съзряването на яйцеклетките в яйчниците. Овулацията се възвръща, когато тежестта е обикновено.

- Липса на овулация се следи и при по-сериозни мотиви – на първо място става дума за хормонални нарушавания, да вземем за пример нарушаване на функционалността на щитовидната жлеза, синдром на поликистозните яйчници, хиперандрогения (нетипично окосмяване) и инфекции, излъчени по сексуален път: кандидоза, уреаплазмоза, микоплазмоза.

Наличието на овулация може да ревизирате и сами с тест, който мери равнището на хормоните в урината, само че няма по какъв начин да интерпретирате резултатите – това е работа на доктор експерт.

Какво можете да извършите

Като начало би трябвало да разберете дали имате мотив за терзания. Ако менструацията идва сред 24-я и 30-я ден от месеца и е постоянно на време, по-скоро нямате проблем с овулацията.

Ако цикълът е неточен (по-кратък или в противен случай, удължава се рязко) или менструацията става по-оскъдна, може да се подозира, че яйчниците са оповестили " стачка ".

Все едно, не можете да разпознаете неналичието на овулация без специфични проучвания и единствено гинеколог може да разсее подозренията.

Специалистът първо разпитва в детайли за метода на живот, с цел да изключи чисто физиологични аргументи като стрес, прекомерно интензивен спорт и т. н За конкретизиране на диагнозата се прави разбор на хормоните и на 2-я – 5-я ден от цикъла се ревизира наличието на фоликулостимулиращ хормон, на екстрадиол, пролактин, а също и равнището на хормоните на щитовидната жлеза и някои други проучвания.

Продължава на страницата на Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР