Меморандум за сътрудничество между област Стара Загора и област Арагацотн,

...
Меморандум за сътрудничество между област Стара Загора и област Арагацотн,
Коментари Харесай

Старозагорска област подписа меморандум за сътрудничество с арменската Арагацотн  

Меморандум за съдействие сред област Стара Загора и област Арагацотн, Армения , подписаха регионалният шеф Гергана Микова и губернаторът Давид Геворгян. За задълбочаване на връзките в региона на образованието, културата, опазването на здравето, туризма, винопроизводството, цветарството и производството на лечебни растения се договарят двете страни в документа. 

Меморандумът беше подписан по време на тридневно работно посещаване в Армения   на Микова и заместникът й Димитър Драчев в Армения по покана на губернатор Геворгян. 
„ Нашите нации имат доста общи неща и пътищата на нашата история са се пресичали в разнообразни времена. Уверен съм, че ще намерим сфери за съдействие в търговията, стопанската система, селското стопанство, туризма, образованието, културата и други области “, сподели в приветствието си губернаторът и дефинира започващото съдействие сред областите Арагацотн и Стара Загора като доста значимо. От своя страна регионалният шеф на Стара Загора също акцентира значимостта на срещата. „ Много арменци живеят в Стара Загора и в България. Мисля, че това е още една добра причина за съдействие “, акцентира тя и изрази вяра, че съдействието в разнообразни области ще бъде ползотворно и сполучливо .
Важността от основаването на подобаваща капиталова среда, която да разреши развиването на туристическите връзки - на зимен туризъм в Армения и на летен туризъм в България, е обсъждана от двете страни по време на срещата. Обсъдени са и системата на обществената администрация, дейностите на държавните и общинските структури, съществуващи в двата района, формата на ръководство и други въпроси от съвместен интерес.

Българските посетители са провели и среща в Министерството на районното развиване и са посетили крепостта-замък Амбърд от 7 век, издигната от князете Камсар. С домакините си са обиколили региона на Амбърд и са разгледали останките на циклопските здания и църквата " Св. Богородица ", която носи знака на арменската архитектура от 11 век. В програмата на българската делегация са били включени и визити на кралския пантеон на Аршакуни в общността на Агджак - царската гробница от 4 век е единствената, непокътната в Армения, която съдържа остатъци на езически и християнски арменски царе.
Посещението на Гергана Микова и Димитър Драчев в Армения е първата аудиенция на българска делегация на регионално равнище в тази страна, а през идната година по покана на регионалния шеф арменска делегация от Арагацотн ще посети Старозагорска област.   
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР