Мелатонинът е хормон, произвеждан в човешкото тяло. Той има важен

...
Мелатонинът е хормон, произвеждан в човешкото тяло. Той има важен
Коментари Харесай

Храни богати на мелатонин - хормонът на младостта

Мелатонинът е хормон, създаван в човешкото тяло. Той има значим резултат, върху хората. Грижи се за организма, като контролира кръвното, щадящ е към имунитета и така нататък

Съществува обаче една специфичност – забавя стареенето. Един тип той отсрочва старостта, затова е хормон на младостта. Притежавайки свойството да обезврежда окислителните процеси, когато хормонът участва задоволително в организма, той не разрешава на кожата да избледнява след време.

Мелатонинът има и антистресов резултат. Той се създава по време на сън през нощта от среднощ до четири часа. Ето, за какво е значимо да лягате в точния момент и да не оставате будни, след 24 часа.

Известно е, че след 30 години, този хормон се създава по-малко и по този начин е с всяка последваща година. Следователно възрастните хора, заради не огромни количества хормони, изпитват проблеми със съня и по този начин по-често, при тях се следят бодърствуване.Въпреки това има излаз. Има метод да се предотврати внезапното понижаване на мелатонина. Как да се забави и да се поддържа равнището. Кои храни, усилват производството му.

Храните, съдържащи триптофан имат значима роля. Триптофанът съставлява аминокиселина, която обезпечава синтеза на мелатонин и серотонин.
Снимка: shutterstock  Храни богати на мелатонин - хормонът на младостта
Те включват банани, богати на магнезий, които от своя страна подтиква производството на този хормон.

Млякото и всички артикули на млечна основа, също са богати на триптофан. Сиренето, изключително твърдото сирене е водач в наличието на триптофан.

Пилето, пуйката, заешкото месо имат много огромно количество от тази аминокиселина. Най-добре е, когато месото е варено, печено, задушено или на пара.От плодовете, черешите и черешовишните са рекордьорите. Ако изядете дребна шепа от тези плодове преди сън, равнищата мелатонин ще се повишат и сънят ще настъпи по-бързо.Също по този начин с високо наличие на хормона триптофан са царевица, орехи, ориз, стафиди, домати, овесени ядки, пилешки яйца, тиква, червен пипер, бадеми.

За да се увеличи равнището на мелатонин, е належащо да се ядат храни, богати на витамини от група В. Те са с успокоителен резултат над нервната система. Грижат се за съня, вършат го по-спокоен, а това повишава този по този начин значимия хормон. Кайсии, фасул, банани, ядки също са образци за източници на витамини от група В.

По този метод, с цел да се удължи младостта, с цел да се усили количеството на хормона мелатонин в организма, е належащо да се употребяват храни, съдържащи аминокиселината триптофан, както и витамини от група В.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР