Мексико - страна на огромно изобилие, надарена с много божествени

...
Мексико - страна на огромно изобилие, надарена с много божествени
Коментари Харесай

Мексиканска кухня: Традиции и колорит

Мексико - страна на голямо обилие, талантлива с доста божествени плодове. Манго, какао, фъстъци, ананас, ориз, царевица, авокадо, кафе, пшеница, черен пипер, кактуси и агаве - дълъг е описът на плодовете и зеленчуците, добивани и употребявани още от античните племена, населяващи мексиканските земи - ацтеки и толтеки.

Мексиканската " цялостна чаша " даде на остарелия свят просвета, без която през днешния ден е немислима изтънчената кулинария, нито пък най-обикновената кухненска сладкарница. Съвременната мексиканска кухня има корени повече от тридесет епохи и поддържа и до през днешния ден доста вкусни секрети. С всеобщото развиване на селското стопанство, на трапезата се появиха тиква, пипер, картофи, царевица и домати.

Пълнозърнестите храни и какаото, са доста скъпи за търговията измежду хората от Централна Америка. Жителите на пустинните региони подготвят ястия от кактус, наречени " Nopal ". Мексико е дом и на доста разнообразни типове птици, отглеждани в стопанствата. Добри източници на храна за локалните поданици са и сладките води и морето. Богатите улови на жаби, скариди, риба, костенурки и раци внасят спомагателен нюанс на локалната софра.

Грешно е да се счита, че всички мексикански ястия са прекомерно пикантни. В мексиканската кулинарна традиция има открито предписание - да се откри същността на всеки артикул, с цел да се реализира естетика в комбинацията от аромати. Удивителните аромати и подправки, добавени към храните, единствено акцентират спецификата на даден артикул.

Между другото, не всички ястия, към които е добавена люта чушка, са знак на мексиканската кухня. След испанската колонизация, довела със себе си пшеницата, захарна тръстика, грах, фасул, лук, магданоз, цвекло, някои типове домашни животни (свине, крави, овце), локалната кухня последователно стартира да се трансформира, става все по-разнообразна. Какаото към този момент се подготвя с мляко и захар и се сервира с обилна ароматна пяна в порцеланова чашка.

 тортили

С времето мексиканската храна, се обогатява от ден на ден и повече с вноса на артикули от други страни - пренесеният ориз от Китай, който се употребява за бързо подготвяне на ястия, се трансформира във значима част от мексиканското кухня и в този момент множеството от мексиканските ястия се сервират на масата с гарнитура от ориз.

Французите отвориха заведения за хранене, в които храната се сервира със сирене, виновност, ликьори, вкусни десерти и сладкиши, германците пробиха първите кафеени плантации и внесоха на мексиканците немска бира, друга от локалната и нови способи за готвене на свинско месо.

С британците Мексико стигна до привички - пиенето на чай и на готвене на говеждо месо на скара. Благодарение на смесицата на всички тези култури, през днешния ден мексиканската кухня е една от най-колоритните в целия свят.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР