Xóchitl Gálvez: Мексиканската опозиция избира жена кандидат на изборите

...
Мексиканската опозиционна коалиция посочи отявлена ​​жена сенатор с местни корени
Коментари Харесай

Мексиканската опозиционна коалиция посочи отявлена ​​жена сенатор с местни корени като свой кандидат за президентските избори през 2024 г.

Xóchitl Gálvez е 60-годишен компютърен инженер и бизнесдама.

Нейната номинация повишава перспективата за Мексико за първи път има жена президент.

Бившият кмет на Мексико Сити Клаудия Шейнбаум се смята за фаворит за партията Морена на левия президент Андрес Мануел Лопес Обрадор.

Г-жа Gálvez е подкрепена от трипартийна коалиция, включително Институционалната революционна партия (PRI), която доминираше политиката на страната до 2000 г.

Израстване бедна като дете, тя помага на семейството си да продава улична храна в централния щат Идалго.

Баща й - местен учител отоми - е бил злоупотребяващ алкохолик, казва г-жа Gálvez, според Associated Press.

Тя се премества в Мексико Сити, получавайки стипендия за изучаване на компютърни науки. След дипломирането си тя стартира доходоносна технологична компания, която продължи да осигурява държавни поръчки.

Г-жа Gálvez носи местно облекло, използва разговорен език и често е виждана да кара велосипед из Мексико Сити. Смята се, че има бърз ум и земно поведение, което се оказва популярно сред много работническа класа и млади мексиканци.

Въпреки това, тя е изправена пред трудна задача срещу партията на президента Лопес Обрадор, който се радва на рейтинг на одобрение от над 60%, но не може да се кандидатира през следващата година, т.к. той има максимален шестгодишен мандат.

Г-жа Gálvez многократно е влизала в конфликт с президента по въпроси, включително високите нива на насилие в Мексико, заявявайки, че „яйчниците са необходими“, за да се изправи срещу организираната престъпност. Той я обвини, че е кандидат на богатите, на "олигарсите" и "консерваторите". Шейнбаум, 61-годишен обучен учен, изглежда все по-вероятно. Основният вътрешен съперник на г-жа Шейнбаум е бившият външен министър Марсело Ебрард.

Г-жа Галвес казва, че не се притеснява от нито един от потенциалните си съперници. „Те са там, защото искат да продължат да правят същото като президента“, каза тя пред АП. „Те нямат собствена идентичност.“

Мексиканците трябва да изберат своя нов президент през юни.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР