Междузвездното пространство не е много далеч – вече изпратихме две

...
Междузвездното пространство не е много далеч – вече изпратихме две
Коментари Харесай

Най-добрият начин да напуснете от Слънчевата система

Междузвездното пространство не е доста надалеч – към този момент изпратихме две сонди оттатък хелиосфератa. Това ни донесе значими нови познания, само че към момента е прекомерно лимитирано, с цел да даде надълбоко схващане за нашето място в галактиката.

Един от значимите аспекти, за който не знаем нищо, е формата на хелиосферата. Наименованието допуска, че е сферична… само че в действителност не сме сигурни дали е по този начин. Моделите допускат, че тя може да е разтеглена или даже с форма на полумесец. Изследователите към този момент са измислили къде е най-добре да се изпрати сонда, с цел да се разбере каква е хелиосферата.

„ Без такава задача ние сме като златни рибки, които се пробват да схванат аквариума от вътрешната страна “, споделя в изказване първият създател доктор Сара А. Спицър от Мичиганския университет.

„ Искаме да научим по какъв начин хелиосферата пази астронавтите и живота като цяло от нездравословната галактическа радиация, само че това е мъчно да се направи, когато към момента не знаем даже формата на нашия щит “, прибавя доктор Марк Корнблут, академик от Бостънския университет и съавтор на проучването.

 PIA22835-VoyagerProgram&Heliosphere-Chart-20181210

Галактическата радиация въздейства на формата на хелиосферата, както виждате на картинката. В предложение за задача през 2021 година се преглежда в каква посока е най-добре да се изпрати проба, която да излезе от нея и се приема, че правилният отговор е на 45 градуса от носа. Настоящото проучване обаче не е според с тази сметка.

Спицър и сътрудниците му пресмятат числата на шест вероятни траектории с концепцията да се реализира оптимален теоретичен резултат и в последна сметка откриват, че прекосяването през фланговете би било чудесна позиция за проучване на междузвездното пространство и за приемане на по-добра визия за формата на хелиосферата.

Двата галактически апарата, които се намират в междузвездното пространство, са „ Вояджър 1 “ и „ Вояджър 2 “. Те не са били предопределени за тази цел, а за проучване на планетите колоси, тъй че опциите им за проучване на междузвездната плазма са лимитирани. И те не се отдалечават прекалено много от носа.

„ Една бъдеща задача на междузвездна сонда ще бъде първата ни опция в действителност да забележим нашата хелиосфера, нашия дом, извън и да разберем по-добре мястото ѝ в локалната междузвездна среда “, добави Спицър.

Вояджър 1, който сега изпитва сериозен компютърен проблем, е минал към 163 астрономически единици (АЕ) от нас. Една АЕ е дистанцията сред Земята и Слънцето, а сонда, която поеме по пътя, начертан от Спицър и нейния екип, би пътувала до 400 АЕ, като се чака да оцелее в продължение на доста десетилетия до 1000 АЕ.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР