Междуведомствена американска делегация ще пристигне в България в началото на

...
Междуведомствена американска делегация ще пристигне в България в началото на
Коментари Харесай

САЩ изпращат делегация у нас заради Украйна, енергетиката и върховенството на закона

Междуведомствена американска делегация ще дойде в България при започване на февруари, с цел да разяснява с държавното управление съветската експанзия по отношение на Украйна, енергетиката, върховенството на закона и други, оповестиха от Държавния департамент.

Визитата е част от поредност визити в интервала 7-11 февруари, като американските представители ще посетят още Брюксел и Букурещ.

“Съветникът от Държавния департамент Дерек Шолет ще се срещне с членове на новото българско държавно управление за продължение почналия през януари 2020 година стратегически разговор по тематиките “Сигурност “, “Енергетика “ и “Върховенство на закона “, написа в формалното известие.

Ще бъде обсъждана и кандидатурата на нашата страна за участие в Организацията за икономическо съдействие и развиване.

В Румъния американският представител ще разиска стратегическото партньорство в светлината на скупчването на съветски войски на украинската граница и изпращането на US бойци в северната ни съседка.

В Брюксел са планувани срещи с представители на НАТО и Европейския съюз, като още веднъж съществена тематика ще е обстановката с Русия и Украйна. Ще се разисква и “как Съединени американски щати могат да продължат с поддръжката за страните от НАТО, изключително на източния му фланг “.

Съединени американски щати към този момент взеха решение да засилят военния потенциал в Източна Европа поради рецесията в Украйна. Близо 2000 американски бойци ще бъдат изпратени в близко време в Германия и Полша, а 1000 военнослужещи на Съединени американски щати, които сега са ситуирани в Германия, ще бъдат предислоцирани в Румъния.

Планът към този момент е задействан и в Румъния и Полша дойдоха американски войски.

Преди две седмици в този подтекст се загатваше и името на България. Това обаче се промени, откакто предходната седмица бе призната формалната българска позиция.

България е подготвена да одобри войски от партньорски страни в НАТО, само че в границите на обща батальонна бойна група, в която да е рамкова страна и хазаин.

В същото време според съглашението за взаимно прилагане на бази у нас със Съединени американски щати в страната могат да участват до 2500 американски военни. Те обаче могат да набъбнат до 5 000 души, само че единствено за 3 месеца, при ротация на контингентите в четирите бази за взаимно прилагане с българската войска.

В момента у нас са ситуирани едвам към 200 американски бойци със съответното въоръжение.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР