Междупартийна група народни представители и колеги, включително бивш съветник по

...
Междупартийна група народни представители и колеги, включително бивш съветник по
Коментари Харесай

Британски депутати съдят Джонсън, че не разследва Русия за намеса в изборите

Междупартийна група народни представители и сътрудници, в това число някогашен консултант по националната сигурност , подхващат правни дейности против Борис Джонсън поради в изборите във Англия , оповестява " Гардиън ".

Групата подаде иск пред висшия съд в опит да принуди премиера да извърши без значение следствие или обществено следствие. Това е първият по рода си правосъден иск за хипотетични провали на националната сигурност .

Този ход е след обявата през юли на съветския отчет на комисията по разузнаване и сигурност на Народното събрание (ISC). Той откри, че държавното управление и неговите разследващи служби не са разследвали намесата на Кремъл в гласуването на Брекзит референдума през 2016 година - " парещ картоф ", както се изрази ISC.
 Притискат Борис Джонсън да разгласява отчета за съветската интервенция
Притискат Борис Джонсън да разгласява отчета за съветската интервенция

Иън Блекфорд, водачът на третата най-голяма група в Камарата на общините, прикани премиера да стартира да назначава членове на Комисията по разузнаване и сигурност

ISC прикани Даунинг Стрийт да извърши изцяло следствие и да вкара законодателна рамка за попречване на бъдеща интервенция на непознати страни .

Правителството отхвърли настояването и твърди, че няма доказателства за сполучлива интервенция от Москва .

Сега парламентаристите търсят правосъдно решение . Те настояват, че бездействието на държавното управление нарушава задължението му по член трети, протокол първи от Европейската спогодба за правата на индивида. Това изисква да се проведат същински свободни избори.

Върховният съд показва Джонсън като обвинен . Искът е подсилен от лорд Питър Рикетс, първият държавен консултант по националната сигурност сред 2010-12 година при Дейвид Камерън и някогашен ръководител на взаимния разследващ комитет (JIC).

В свидетелско изказване Рикетс разяснява, че е " доста сюрпризиран ", че държавното управление не е потърсило доказателства за намесата на Русия в гласуването за Брекзит, нито е направило " оценка след референдума на съветските опити за въздействие върху изборите във Англия ".
 Лондон: Русия се опита да се намеси на парламентарните избори през 2019 година
Лондон: Русия се опита да се намеси на парламентарните избори през 2019 година

Няма доказателства за огромна съветска акция

Той добави: " Предвид значимостта да се знае степента на предходната съветска интервенция при оценката на риска за бъдещи избори , не разбирам за какво държавното управление би избрало да не проверява ".

Рикетс съобщи, че има " обилни и възходящи доказателства ", че Москва интензивно се е намесила в други западни избори , в това число президентските избори през 2016 година в Съединени американски щати и президентските избори във Франция през 2017 година Гарантирането на честността на английските избори е основен въпрос за националната сигурност, сподели той.

Шестима сътрудници и депутати се причислиха към настояването. Те включват Либ Дем лорд Страсбургер, баронеса Уайткрофт, лейбъристите Бен Брадшоу и Крис Брайънт, депутатите от Зелените Каролайн Лукас и Алин Смит, представител на външните работи на SNP.

" Докладът за Русия повдигна поредност от надълбоко притеснителни въпроси ", сподели Смит. " Не знаем дали шпионските организации на Обединеното кралство са проспали съветската интервенция и не са го приели на съществено, или са получили безмълвни указания (от политиците) да не преглеждат това. "
 Англия измежду главните западни цели на Русия
Англия измежду главните западни цели на Русия

Русия била " доста кадърен съперник "

Джонсън отхвърли да разгласява отчета за Русия преди общите избори предходната година . Докладът открива " достоверни доказателства ", че Обединеното кралство е обект на " интервенции с политическо въздействие " и " акции за дезинформация ", извършени от оперативните служащи на Владимир Путин. Подробностите бяха скрити в класифицирано приложение.

Лорд Страсбургер дефинира поддръжката на лорд Рикетс за желае като " доста значима ", като акцентира: " Той е съвсем толкоз авторитетен, колкото е допустимо в разследващата общественост и в случай че се тормози от отхвърли на държавното управление да проверява, всички ние би трябвало да бъдем обезпокоени ".

Баронеса Уайткрофт дефинира за неприличен неуспеха на държавното управление да проверява . Тя съобщи, че " няма подозрение, че интернет е отворил пътя за необятно публикувана евентуална интервенция в изборния развой от зли сили и че Русия се е пробвала да употребява тази опция ".
 Англия скрито блъснала водачите на Русия
Англия скрито блъснала водачите на Русия

Ние изгонихме цялата съветска разследваща мрежа във Великобритания
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР