Международното жури на Балканския конкурс на 25-тия София Филм Фест

...
Международното жури на Балканския конкурс на 25-тия София Филм Фест
Коментари Харесай

13 впечатляващи регионални филма в Балканския конкурс на 25-ия София Филм Фест

Международното жури на Балканския конкурс на 25-тия София Филм Фест включва трима режисьори: известният режисьор и продуцент Дорон Еран (Израел), опитният документалист Джон-Пол Дейвидсън (Великобритания), работил по пътеписи с Майкъл Пейлин и Стивън Фрай и откритието на София Митингс Лили Хорват (Унгария), взела участие с дебюта си в Международния конкурс в София.
Ето кои са 13-те кино лентата, състезаващи се в Балканския конкурс през 2021.
* „ Галактика Андромеда “ („ Andromeda Galaxy “) – Косово-Испания-Италия-Северна Македония, режисьор Море Рача;
* „ Главни букви “ („ Uppercase Print “) – Румъния, режисьор Раду Жуде;
* „ Жив човек “ („ The Living Man “) – Сърбия-Германия-България, режисьор Олег Новкович;
* „ Зора “ („ The Dawn “) – Хърватия-Италия, режисьор Далибор Матанич;
* „ Концентрирай се, бабо “ („ Focus, Grandma ”) – Босна и Херцеговина-Турция, режисьор Пиер Жалица;
* „ Оазис “ („ Oasis “) – Сърбия-Нидерландия-Словения-Босна и Херцеговина-Франция, режисьор Иван Икич;
* „ Призраци “ („ Ghosts ” ) – Франция-Турция-Катар, режисьор Азра Дениз Окяй;
* „ Просто хора “ („ Only Human “) – Северна Македония-Сърбия-България-Косово-Словения, режисьор Игор Иванов;
* „ Сан Ремо “ („ Sanremo “) – Словения-Италия, режисьор Мирослав Мандич;
* „ Февруари “ („ February ”) – България-Франция, режисьор Камен Калев;
* „ Шивач “ („ Tailor “) - Гърция-Германия-Белгия, режисьор Соня Лиза Кантерман;
* „ Ябълки “ („ Apples “) – Гърция-Полша-Словения, режисьор Христос Нику;
* „ Quo Vadis, Аида? ” („ Quo Vadis, Aida? “) – Босна и Херцеговина-Австрия-Румъния-Нидерландия-Германия-Полша-Франция-Норвегия-Турция, режисьор Ясмила Збанич.
Извън състезанието ще забележим „ Пари “ ( “Pari ”) – Гърция-Франция-Нидерландия- България, режисьор Сиамак Естемади.
Ето и повече информация за филмите, които не бяха оповестени до момента.
 Джафар Панахи с Наградата на София на 25-ия София Филм Фест Джафар Панахи с Наградата на София на 25-ия София Филм Фест
Големият ирански режисьор ще получи премията на Столична община за своя извънреден принос към изкуството на киното Джафар Панахи е...
„ Quo Vadis, Аида? ” („ Quo Vadis, Aida? “) на най-успешната босненска режисьорка Ясмила Збанич (позната у нас с филмите си „ Гърбавица “ със „ Златна мечка “ от Берлин и „ Островът на любовта “) е роман за едно от най-жестоките събития в Европа през 90-те години на предишния век – в последните дни на босненската война през юли 1995 година са избити 8 000 момчета и мъже по време на геноцида в Сребреница. Това се случва под надзора на интернационалната общественост и Организация на обединените нации, които сякаш „ пазят цивилните босненци “, само че по време на този акт не се намесват, с цел да спрат всеобщото принуждение против почтени хора. В опустошителния роман на Ясмила Збанич за зверствата от този интервал е уловен ужаса на геноцида, както и неуместното равнодушие, което разрешава всичко това да се случи.
„ Quo Vadis, Аида? “ не е исторически ревизионизъм – филмът работи за преразглеждане на обстоятелствата, поставяйки в центъра тежкото състояние на жертвите; освен касапницата, само че и по-широките несгоди, провокирани от институционалния неуспех и интернационално равнодушие “, разяснява „ Варайъти “. Филмът взе участие в главния конкурс във Венеция, има голям брой интернационалните награди и е в късия лист за интернационален Оскар, а Ясмила Збанич бе поканена в главното жури на идния кинофестивал в Берлин, формирано от режисьори, носители на „ Златна мечка “.
Удостоен с премия в Сан Себастиан и с номинация за „ Сърцето на Сараево “, пълнометражният дебют на Море Рача „ Галактика Андромеда “ („ Andromeda Galaxy “) пресъздава историята на 52-годишен незает монтьор, който наема ремарке, с цел да живее в него. Дъщеря му е в тийнейджърска възраст и е изпратена в сиропиталище след гибелта на майка ѝ. Въпросът е дали двамата ще съумеят да се сближат. „ Творбата е топъл, типичен конструиран кино роман за връзката сред татко и щерка с открояващ се изобретателен образен жанр, който впечатлява и насочва вниманието към гения на младата косовска режисьорка “, написа в ревюто си Cineuropa.
Най-новият филм на режисьора Далибор Матанич „ Зора “ („ The Dawn “) споделя за трансформирането на обичайните общности и за тези моменти, в които комшия застава против съседа. Историята е разположена в дистопично бъдеще - в селото, в което живее едно семейство с двете си деца, всекидневието към този момент не е безвредно. В опита да превъзмогнат предходна покруса, четиримата не са подготвени да последват съседите си и да заминат за града. Като смесва алегорията с прекомерно познатата тематика на общностите, разграничени по идеологически и религиозни аргументи, хърватският режисьор основава завладяваща драма, заредена с високо напрежение. „ Зора “ е вторият филм от самобитната трилогия „ Слънце “ – първият е „ Зенит “ („ The High Sun ”), почетен с премията на журито от секцията „ Особен взор “ в Кан 2015.
„ Оазис “ („ Oasis “) е филм на сръбския режисьор Иван Икич, показан с триумф на фестивала във Венеция предходната година. Копродукцията сред Сърбия, Словения, Нидерландия, Босна и Херцеговина и Франция събира три обособени любовни истории за хора в едно забравено от Бога място – специфичен дом за деца с интелектуални усложнения, изоставени от родителите си. Разделен на три глави, всяка от които е кръстена на един от трите основни герои, „ Оазис “ съставлява мозайка от разкази за пътищата на сърцата и преплитането им в драматичен любовен триъгълник. „ Моето предизвикателство беше да предизвиквам хората с умствени увреждания да играят измислените кино функции, а не самите себе си “, споделя режисьорът Икич в изявление за Cineuropa.
 Документалният конкурс на 25-ия София Филм Фест Документалният конкурс на 25-ия София Филм Фест
2020 е предизвикателна година, само че и богата на значими заглавия в света на документалното кино – специфична селекция от тях е включен...
Копродукцията на Северна Македония, Сърбия, България (Гала Филм), Косово и Словения „ Просто хора “ („ Only Human “) е трагичен роман на шест разнообразни истории за устрема за оцеляване, запазване на любовта и реализиране на възмездие, с присъединяване на Наташа Петрович (член на журито на Международния конкурс на 25-ия СФФ) и на българската актриса Йоана Буковска-Давидова. Начело на креативния екип е Игор Иванов, един от най-награждаваните македонски режисьори. Късометражният му филм „ Буболечки “ печели „ Златeн леопард “ в Локарно и има номинация за „ Златна мечка “ на Берлинале. Игралният „ Нагоре надолу “ („ Upside Down “) е показан премиерно в Карлови Вари, а „ Стаята с пианото “, с интернационален актьорски състав и истинската музика на Чили Гонзалес, е безспорен шлагер с изцяло разпродадени прожекции на десетки кинофестивали.
Филмът на словенския режисьор Мирослав Мандич „ Сан Ремо “ („ Sanremo “) e трогателна любовна история, в която фрагментирани мемоари се връщат в съзнанието от ария. Главният воин Бруно се пробва да избяга от дом за остарели хора, макар че паметта му изневерява ден след ден. Друга обитателка на дома за възрастни хора Душа го кара да осъзнае, че той към момента може да изпитва усеща, въпреки и да не ги помни на идващия ден… „ Въпросът, който слага филмът, е могат ли страстите сред двама души, колкото и да са разрушени, да ги изтласкат оттатък диагнозата и времето “, прецизира пред Cineuropa режисьорът.
„ Шивач “ („ Tailor “ ) е дебютния филм на Соня Лиза Кантерман, който слага фокус върху последствията от икономическата рецесия в Гърция. Филмът споделя историята на Никос, занаятчия шивач, който не се вписва в заобикалящия го свят. Когато бизнесът на татко му се оказва заплашен, Никос основава изумителен шивашки магазин на колела, с който обикаля улиците на Атина и печели клиенти. Той се специализира в основаването на изискани, неповторими и евтини сватбени рокли, преоткрива себе си и мястото си в света. Сценарият на „ Шивач “ е създаден по време на MFI Script 2 Film Workshop. Участвал като план на София Мийтингс, филмът на Соня Кантерман печели в Солун премията на ФИПРЕССИ, ERT и Специалната премия на Младежкото жури.
* * *
Роденият в Техеран режисьор Сиамак Етемади учи кино във Англия и Гърция. Той живее и работи в Атина и точно там основава своя дебютен филм „ Пари “ („ Pari “), копродукция сред Гърция, Франция, Нидерландия, България („ Чучков Брадърс “) и Швейцария, чиято премиера беше на Берлинале 2020. Филмът ще бъде показан отвън Балканския конкурс, а историята наблюдава една иранска майка, която търси изчезналия си наследник в Атина и е принудена да изследва най-тъмните кътчета на града и на нейната същина.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР