Международно известните изтребители Gripen притежават способности, от които Украйна има

...
Международно известните изтребители Gripen притежават способности, от които Украйна има
Коментари Харесай

Euronews: Значението за изтребителите Gripen за хода на войната в Украйна

Международно известните изтребители " Gripen " имат качества, от които Украйна има огромна потребност в контранастъплението си против Русия.


След като година се опитваше да получи изтребители F-16 от Съединени американски щати и други страни от НАТО, Украйна скоро може да има различен източник на съвременни бойни самолети.

В Швеция се оповестява, че държавното управление на страната обмисля да изпрати създадени в Швеция изтребители " Gripen " на украинците, с цел да подкрепят битката им против Русия, добавяйки още едно измерение към присъединяване на скандинавските и балтийските страни във войната.

И въпреки че присъединението на Швеция към НАТО към момента зависи от мнението на Унгария и Турция, шведските военновъздушни сили към този момент образоват украински водачи на своя номер едно боен експорт.

На конференция с шведския министър-председател Улф Кристерсон през август украинският президент Володимир Зеленски назова " Gripen " " гордостта на Швеция ", като съобщи, че " твърдо имам вяра, че Gripen може да направи нашата независимост доста по-сигурна ".

След продължителните старания за увещание на Съединени американски щати да дадат позволение за прекачване на F-16 от европейските си съдружници вероятността за по-бърза доставка на " Gripen " ще бъде примамлива за украинците, които интензивно се борят против съветските позиции, изключително в югоизточната част на страната.

Въпреки десетилетията на корав боен неутралитет, Швеция прекара огромна част от Студената война, загрижена за евентуалните руски дейности в региона на Балтийско море, и по този метод разви мощен защитителен потенциал, който на собствен ред я трансформира в експортьор на военна техника.

А " Gripen " е един от най-страховитите артикули на страната.

Произведен от аерокосмическия колос Saab AB, " Gripen " има някои преимущества пред F-16, някои от които го вършат изключително подобаващ за войната в Украйна.

От една страна, той е планиран предвид на верния съперник: както изяснява английският защитителен мозъчен концерн RUSI, самолетът " е категорично планиран да противодейства на съветските ЗРК [зенитно-ракетни системи] и бързи реактивни самолети, като лети доста ниско и има вътрешен пакет за електронна отбрана, както и да бъде елементарен за поддръжка и употреба от разпръснати бази с мобилни екипи в транспортни средства ".

Предимството на " Gripen " е и това, че може да излетява и да каца на развалени писти и даже на елементарни пътища и може да бъде изцяло обслужван от дребен наземен екип, без да е належащо да се връща в добре оборудвана авиобаза. Всъщност той е особено планиран да може да се започва доста бързо от разпръснати сили в тежки условия.

Това би могло да има огромно значение за Украйна, чиито бази бяха тежко изумени от съветски ракети и артилерия надалеч от фронтовата линия. И макар че прехвърлянето на F-16 от някои европейски оператори получи зелена светлина, вероятността, че различен снабдител може да предложи по-универсален запас, е изкушаваща.

Голяма част от въздействието на " Gripen " обаче може да бъде обвързвано с разказите и усещанията.

Това лято в европейските и американските медии се появиха редица материали, в които неназовани западни чиновници, изключително в Съединени американски щати, показват угриженост, че контраофанзивата на Украйна към момента не е обърнала хода на събитията против Русия.

Украйна работи интензивно, с цел да се опълчи на това разбиране, частично като показва все по-ясно от какво тъкмо въоръжение се нуждае от Запада. Тя също по този начин акцентира неотдавнашните си триумфи против Русия, в това число удара по транспортен съд и подводница, носеща крилати ракети, в пристанището на Севастопол.

Макар да се похвали, че и двата съветски кораба наподобява са развалени непоправимо, украинските военни потвърдиха, че ударът е бил нанесен благодарение на Storm Shadow, английската ракетна система.

По този метод напъните на Киев да прокара директна линия сред западния принос и огромните удари против съветската войска не престават. Осигуряването на един от най-хубавите изтребители в света от страна, която се причислява към НАТО като директно разследване от войната, ще ускори усещането, че Украйна има твърда поддръжка от Запада, колкото и сложна да е действителността на терен. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР