Международният валутен фонд препоръчва на България неща, които БСП отдавна

...
Международният валутен фонд препоръчва на България неща, които БСП отдавна
Коментари Харесай

Проф. Румен Гечев: Препоръките на МВФ съвпадат с дългогодишното искане на БСП за пенсионна и данъчна реформа

„ Международният валутен фонд предлага на България неща, които Българска социалистическа партия от дълго време предлага. “ Това съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ проф. Румен Гечев в ефира на Bulgaria ON AIR.
„ Интересното е, че на водача на ГЕРБ Бойко Борисов доста му е харесал този отчет на МВФ и непрестанно предлага неговото внедряване. И ние се чудим той за какво не ни поддържаше през тези 15 години, когато предлагахме преструктуриране на пенсионната система, тъй че всеки да получава съгласно качеството и количеството на труда си. Хора с една и съща специалност и един и същи трудов стаж, без значение по кое време са се пенсионирали, да получават съвсем идентични пенсии – и това не поддържаха. Предложихме смяната в пенсионната система да бъде обвързвана с нарастване на обществените осигуровки, с цел да облекчим бюджета – в този момент Фондът споделя, че това е доста значимо решение. Също по този начин от МВФ споделиха, че е извънредно време България да премине към другите 99% от страните по света с прогресивно данъчно облагане “, разяснява той.
Във връзка с гласуваните в Народното събрание великденски добавки към пенсиите, проф. Гечев уточни, че Българска социалистическа партия е поредна и постоянно през последните 15 години е предложила да има добавки към пенсиите за Коледа и Великден.
„ Ние предложихме хората с пенсии, които са на границата на бедността, да получат 100 лева, а всички останали да получат 50 лева, като правилото е, че всеки пенсионер, който се е трудил, има право на подобен тласък. Това не се одобри. Да напомня, че ПП-ДБ, които в този момент бяха изрично срещу, когато бяхме дружно с тях в ръководството, поддържаха нашето предложение и тогава всички пенсионери получиха добавка за Великден “, акцентира социалистът.
Според Румен Гечев абсурдът с митниците дава неприятен сигнал и понижава нашите причини за цялостно участие в Шенген.
„ Когато в една страна, която кандидатства за Шенген, нейният основен секретар на Министерство на вътрешните работи си пие пиенето и е в сауната с контрабандисти, това не приказва добре за тази страна “, обърна внимание националният представител.
„ В нарочната парламентарна комисия попитах министъра – какво е това Министерство на вътрешните работи като хан, където всеки си влиза и излиза, няма надзор кой при кого върви. От Българска социалистическа партия обърнахме внимание на две неща. Първо, че това носи загуби за бюджета за стотици милиони. Но това е единствено върхът на айсберга. По-важното е друго – в тези камиони с контрабандни цигари, ние сигурни ли сме, че вътре няма и опиати? И още по-страшното – оръжия. Защото неотдавна се откриха в България хранилища с оръжия на терористични организации. Така че нещата са свързани и с бюджета, и с националната сигурност – и те са скандални “, сподели още по тематиката проф. Гечев.
„ Дали държавното управление ще си свърши работата по опазването честността на вота, след изборите ще е доста елементарно да се откри. Например – по какъв начин гласоподават така наречен махали в България. Това са избрани секции, които би трябвало да се намират под особено наблюдаване, защото, за жалост, там гласоподавателите гласоподават доста монолитно за една или друга партия. Очевидно това са купени гласове. Ако това продължава, значи Министерството на вътрешните работи не си е свършило работата. А това може да се пресече – доста добре знаят имената на медиаторите и организацията, само че просто слугуват на дефинира партии и най-после се получава по този начин, че тези, които ръководят – техните места не дават отговор на действителния избор на българския народ “, разяснява още Румен Гечев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР