Международният валутен фонд предупреди за тежки последици, ако САЩ спрат

...
Международният валутен фонд предупреди за тежки последици, ако САЩ спрат
Коментари Харесай

МВФ предупреди за фалита на САЩ

Международният валутен фонд предизвести за тежки последствия, в случай че Съединени американски щати спрат да заплащанията по отговорностите си поради бързо наближаващия краен период, в който страната би трябвало да увеличи или прекрати тавана на държавния си дълг, предава БГНЕС.

" Нашата оценка е, че ще има доста съществени последствия освен за Съединени американски щати, само че и за международната стопанска система, в случай че настъпи несъстоятелност по дълга на Съединени американски щати ", съобщи пред кореспонденти шефът по връзките на МВФ Джули Козак, като насърчи всички страни да решат въпроса в незабавен порядък.



Републиканците и демократите остават мощно разграничени по въпроса за тавана на дълга, като републиканците в Конгреса упорстват администрацията на Байдън да се съгласи на обилни бюджетни съкращения в подмяна на поддръжката им за повдигане на лимита, преди страната да е изчерпала парите за заплащане на съществуващите сметки.

Демократите приканват за " чисто " увеличение на лимита на заемите, обвинявайки републиканците, че употребяват " рискови " тактики, с цел да се опитат да прокарат политическата си стратегия преди по този начин наречената " дата Х " - момента, в който Съединени американски щати няма да могат да извършват финансовите си отговорности.



По-рано тази седмица президентът на Съединени американски щати Джо Байдън се срещна с ръководителя на Камарата на представителите на републиканците Кевин Маккарти в несполучлив опит да се откри обща позиция по въпроса.

Лидерите би трябвало да се срещнат още веднъж в петък в опит да решат въпроса преди датата " X ", за която Министерството на финансите на Съединени американски щати неотдавна предизвести, че може да настъпи още на 1 юни.

МВФ предизвести за опцията от по-високи разноски по заемите, по-широка световна неустойчивост и стопански последствия при положение на банкрут на Съединени американски щати.

" През последните няколко години видяхме един свят, който беше обиден от доста разтърсвания, тъй че бихме желали да избегнем тези тежки последствия ", сподели Козак.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР