Международният валутен фонд предупреди в петък за хаотични“ корекции на

...
Международният валутен фонд предупреди в петък за хаотични“ корекции на
Коментари Харесай

МВФ предупреди за „хаотични“ корекции на цените на жилищата в Европа

Международният валутен фонд предизвести в петък за „ безредни “ корекции на цените на жилищата в Европа. Изявлението идва в миг, когато районът се бори да понижи инфлацията и централните банки усилват лихвените проценти.

В последната си икономическа си прогноза за континента МВФ сподели, че някои жилищни пазари към този момент записват низходящи корекции, като това може да се задълбочи в допълнение вследствие на измененията в паричната политика.

„ Хаотични корекции на пазарите на недвижими парцели могат да настъпят даже в случай че се избегнат по-широки финансови усложнения. Корекция на пазара на жилища към този момент е в ход в някои европейски страни, да вземем за пример в Чешката република, Дания, както и в Швеция, където цените на жилищата са се намалили с повече от 6% през 2022 година “, съобщи Фондът.

Прогнозата сочи, че спадът на цените на жилищата може да се форсира, в случай че пазарите преоценят инфлационните опасности и финансовите условия се затегнат повече от предстоящото. Тези спадове на цените биха имали неподходящо влияние върху балансите на семействата и банките, съгласно МВФ.

Плащанията по ипотеките също може да се усилят, защото централните банки усилват лихвените проценти в напъните си да понижат равнищата на инфлация. Вследствие на това притежателите на ипотечни заеми може да разполагат с по-малко наличен приход за харчене, а в някои случаи даже да стигнат до миг, в който да не могат да изплащат заемите си. Банките също биха могли да изпитат усложнения в среда, в която не се правят погасителни вноски.

Последното съответствува с настоящите прогнози на Българска народна банка за българския пазар. Централната банка предизвести, че растежа на лихвените проценти в еврозоната ще се придвижи по-чувствително тук и евентуално ще се форсира през идните месеци. Предупреди и за риска от увеличение на неприятните кредите.

Анализите на МВФ демонстрират надценяване на парцелите от 15-20% в множеството европейски страни. „ Поради това, при към момента възходящите лихви по ипотечните заеми и действителните приходи, понижени от инфлацията, цените на жилищата в последно време понижават на доста пазари “, означи Фондът.

Данните на европейската статистическа работа Евростат сочат, че цените на жилищата са се намалили за първи път от 2015 година насам. В целия Европейски съюз цените на жилищата са спаднали с 1,5% през четвъртото тримесечие на 2022 година по отношение на предходния тримесечен интервал.

„ Общите проблеми с цените на жилищата са повсеместни, а освен в страните с висок дълг, и би трябвало да се вземат решение с контрол. Те би трябвало да се вземат решение със стрес проби, би трябвало да се следят доста деликатно “, уточни лфред Каммер, шеф на европейския отдел в МВФ, пред CNBC.

За инфлацията

В същото време се обрисуват спомагателни провокации, свързани с инфлацията. МВФ чака общата инфлация в еврозоната да бъде приблизително 5,3% през тази година и 2,9% през идната – над здравословната цел на Европейската централна банка от 2%.

„ ЕЦБ би трябвало да усили лихвените проценти относително рано и би трябвало да ги поддържа най-малко доникъде на 2024 година Очакваме да се върнем към целевата инфлация от 2% през 2025 година “, сподели Каммер.

Европейската централна банка ще заседава идната седмица, а един от членовете ѝ неотдавна позволи нарастване на лихвените проценти с 50 базисни пункта. Те започнаха да се подвигат през юли 2022 година, когато ЕЦБ сведе главната си рента от -0,5% до 0. Понастоящем главната рента на ЕЦБ е на равнище от 3%.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР