Международният валутен фонд няма да преведе дела от над 5

...
Международният валутен фонд няма да преведе дела от над 5
Коментари Харесай

МВФ отряза Венецуела от допълнителен ресурс

Международният валутен фонд няма да преведе каузи от над 5 милиарда щ. $ от плануваната нова емисия Специални права на тираж (синтетичната валута на организацията) на Венецуела, с цел да усили запасите й, поради продължавия спор дали президентът Николас Мадуро е законният водач на страната. Каракас на доктрина ще е измежду най-едрите бенефициенти като % от Брутният вътрешен продукт от предлаганите спомагателни СПТ за 650 милиарда $, които интернационалният заемодател желае да разпредели сред страните членки, с цел да усили световната ликвидност. Тази емисия е и част от напъните на МВФ да помогне на разрастващите се и на най-бедните страни да се оправят с насъбрания дълг в битката с ковид. 

Някои републиканци в конгреса на Съединени американски щати упорстват пред финансовия министър Джанет Йелън да се опълчи на набирането на новите запаси, тъй като те щели да облагодетелстват и Мадуро, паралелно с другите съперници на Вашингтон.

Венецуела обаче няма да има достъп до активите, които множеството страни ще получат посредством трансфер в централните им банки, в случай че те бъдат гласувани от управителния ръб на Фонда през идните месеци, настояват от кредитора. Просто тъй като Америка и още над 50 страни считат водача на опозицията Хуан Гуайдо за законен президент на южноамериканската нация след опорочените президентски избори през 2018-а. 

" Продължаващата политическа рецесия във Венецуела докара до липса на изясненост в интернационалната общественост и членската маса на МВФ във връзка с публично приетото държавно управление ", разяснява за организация " Блумбърг " представителят на организацията Гери Райс. Той добавя, че Каракас няма да има достъп до своите СПТ и няма да може да употребява и новата порция " до момента в който кабинетът не получи самопризнание ".

Това решение е следващият удар по режима на Мадуро, който в огромна степен е отсечен от световната финансова мрежа поради американските наказания. След седем години на стопански спад, последвал колапса на цените на петрола, спомагателната инжекция на МВФ в размер на 5.1 милиарда щ. $ е еквивалентна на 81% от съществуващите интернационалните запаси на Венецуела. 

Администрацията на Мадуро обмисля дали да не предложения представители на МВФ да инспектират икономическите данни на държавното управление - мярка, позната като " оценка по член ІV ". Това е опит да бъдат съживени връзките с интернационалния заемодател след 14 години на безспорна мрачевина, която принуди икономистите да гадаят за дълбочината на колапса на страната, настояват три осведомени с въпроса лица. Като се има поради обаче, че кабинетът на Мадуро е лишен от контакти, полемики или финансиране от Фонда до момента в който не бъде приет публично за законен, този член ІV не може да бъде употребен. 

МВФ блокира достъпа на Венецуела до СПТ през 2019-а, визирайки политическия безпорядък. Отношенията сред двете страни обаче от дълго време са обтегнати. През 2007-а починалият президент Уго Чавес даде обещание да скъса връзките си с организацията от Вашингтон с претекст, че тя обслужва главно ползите на Съединени американски щати. Очевидно, икономическият колапс и продължаващата пандемична рецесия към този момент изискват по-прагматичен метод. 

Наличността в СПТ на Венецуела е паднала през предишния месец с над 99% от нивото сега на даването им - до едвам 12.5 млн. $ от 3.6 милиарда $ през 2009-а. Тогава, по данни на МВФ, Каракас е получил спомагателни СПТ от излъчванията по време на международната финансова рецесия. Над две трети от задграничните запаси на Венецуела са под формата на злато, което е мъчно за пласиране поради глобите на Съединени американски щати. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР