Международният валутен фонд (МВФ) очаква ръстът на световната икономика да

...
Международният валутен фонд (МВФ) очаква ръстът на световната икономика да
Коментари Харесай

МВФ: В много страни 2023 г. ще се усеща като рецесия

Международният валутен фонд (МВФ) чака растежът на международната стопанска система да се забави до 3.2% през тази година след миналогодишното разширение от 6%, а предвижданият за 2023 година растеж е още по-нисък - 2.7%. В най-новата си прогноза организацията ревизира със 0.2 прочие пункта надолу растежа за 2023 година, без да трансформира този за 2022 година Президентът на Световната банка Дейвид Малпас и ръководещият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева в понеделник предизвестиха за възходящ риск от световна криза и споделиха, че инфлацията остава продължаващ проблем след съветската инвазия в Украйна. " Има риск и действителна заплаха от международна криза през идната година ", сподели Малпас при започване на годишната среща сред водачите на двете институции, която за първи път се организира онлайн след началото на пандемията.

Над една трета от международната стопанска система ще се свие тази или идната година, а най-големите - Съединени американски щати, Китай и Европейски Съюз, ще продължат да са в застой, показва последният отчет на МВФ. Войната в Украйна, високата инфлация и забавянето на интензивността в Китай са главните закани пред световната стопанска система, считат анализаторите на фонда.

Въпреки отрицателната световна прогноза Икономистите от фонда са завишили и упованията си за инфлацията в страната за тази година до 12.4% средногодишно. Засега упованията са тя да намалее на половина през 2023 година
Реклама Забавяне
Политиката за нулев коронавирус в Китай и проблемите с имотния бранш, който се равнява на към една пета от Брутният вътрешен продукт на страната, отслабват втората най-голяма международна стопанска система. Предвид нейните размери и обязаност с останалите, това ще има тежки последици за международната търговия и интензивност.

С 0.7 прочие пункта надолу до 1.6% е ревизиран растежът на американската стопанска система за тази година, като през идната се чака тя още да се забави до 1%. За еврозоната прогнозите за тази година се усъвършенстват за сметка на идната. Предвижданият за 2022 година растеж за валутния съюз е 3.1%, или с 0.5 прочие пункта нагоре по отношение на остарялата прогноза, само че за идната е намален до едвам 0.5%.

Забавящият се напредък в развитите стопански системи, възходящите лихвени проценти, климатичните опасности и оставящите високи цени на храните и силата засягат изключително тежко разрастващите се страни, споделиха двамата водачи и приканиха за съгласувани дейности в помощ на нововъзникващите пазари. Шефът на МВФ прикани развитите стопански системи да " слагат под надзор огромната заплаха от дългова рецесия ", тъй като тя ще засегне всички страни, а освен тези със доста дългово задължение.
Война, инфлация и растящи лихви
Войната е засилила инфлацията посредством растеж на цените на енергоносителите и храната, показват икономистите на МВФ. Русия е понижила доставките на газ за Европа до под 20%, а цените на суровината са се повишили над 4 пъти по отношение на 2021 година, предизвиквайки енергийна рецесия и опасения за дефицит.
Реклама
Високата инфлация докара до едновременен отговор от страна на доста централни банки, водени от американската, която дава подтик на $ по отношение на останалите валути. Очаква се затягащите се парични условия последователно ще намалят търсенето и да слагат под надзор инфлацията, въпреки и по-бавно, в сравнение с преди се очакваше. Според МВФ тя ще доближи своя пик в края на тази година, само че ще остане висока и през идната, като през 2024 година ще спадне до 4.1% - към момента два пъти над задачата на централните банки.

Пред определящите паричната политика институции стоят рисковете както от прекалено стягане на изискванията, по този начин и от прекомерно ранно прекъсване, само че съгласно МВФ приоритет би трябвало да е преодоляването на ценовия растеж. Пазарите на труда остават стегнати в множеството огромни стопански системи, само че инфлационна серпантина към момента може да бъде избегната, в случай че упованията не се изместят. Организацията поучава държавните управления да заобикалят непазарни ограничения като ограничение на цени, нецеленасочени дотации и забрани за износ, защото са неефективни. Фискалните ограничения би трябвало да бъдат " добре ориентирани ", с цел да се подсигурява, че не прибавят още " масло към пламъците на инфлацията ".

Малпас, който беше подложен на рецензии предишния месец, тъй като отхвърли да каже дали приема научния консенсус за световното стопляне, съобщи, че чиновници в банката работят интензивно, с цел да освободят повече средства за справяне с климатичните проблеми, пред които са изправени толкоз доста разрастващи се страни. Според Георгиева светът се нуждае от сред 3 и 6 трлн. $, с цел да се оправи с изменението на климата, и е належащо да се усили съдействието с частния бранш.
Свързани публикации Все повече прогнози са за по-силен растеж на стопанската система през тази година и по-нисък следващата година 3 октомври 2022, 06:30 Инфлацията в еврозоната за пръв път е двуцифрена, в Германия е най-висока от 71 години 1 октомври 2022, 11:17 Китай е отпуснал " спешни " заеми за над 30 милиарда $ 18 септември 2022, 09:24 Санкциите на Запада рано или късно ще увредят съветската стопанска система 9 септември 2022, 06:48 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР