Международният валутен фонд е готов да удвои усилията си в

...
Международният валутен фонд е готов да удвои усилията си в
Коментари Харесай

МВФ обещава милиарди на Ливан, но срещу сериозни реформи

„ Международният валутен фонд е подготвен да удвои напъните си в поддръжка на Ливан, който така и така преминаваше през тежка икономическа рецесия. Но за задачата би трябвало всички институции в страната да са единни и да се извършат нужните промени “. Това съобщи ръководещият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева в умозаключение на интернационалната конференция в поддръжка на Бейрут. Тя бе проведена във връзка тежкия случай, при който склад с амониева селитра, съхранявана в нарушаване на разпоредбите за сигурност в продължение на 6 години на пристанището в Бейрут, се взриви, при което починаха над 150 души, хиляди бяха ранени и бяха провокирани опустошения на стойност над 5 милиарда $. Това отпуши трупано с години неодобрение против неприятното ръководство и корупцията, тласкащи страната към все по-високи равнища на задлъжнялост и обедняване на населениетоата и в страната избухнаха нестихващи бурни митинги.

Георгиева очерта проект за деяние в четири съществени стъпки.

Първо - би трябвало да се възвърне стабилността на обществените финанси и на финансовата система. Бъдещите генерации на Ливан не би трябвало да бъдат повече обременявани с задължения, които не могат да изплатят. Затова  МВФ изисква резистентност, като изискване да отпусне финансиране. Онези, които са се облагодетелствали от предишни свръхпечалби би трябвало да споделят тежестта от рекапитализацията на банките, с които ще се защитят спестяванията на голямото болшинство от ливански жители.

Второ , да се приложат краткотрайни защитни ограничения, с които да се предотврати приключване на капитали, което другояче в допълнение ще подкопае устоите на финансовата система. Това включва гласоподаване на закони, които да вкарат финансов надзор в банковата система и да отстраняват актуалната система на свободен обменен курс. Така ще се предпазят националните запаси на страната и ще се понижи корупцията.

Трето , да се вкарат целенасочени ограничения за понижаване на продължителните отрицателни финансови резултати на компании с държавно присъединяване. Трябва повече прогнозируемост, бистрота и отчетност – належащо е да се вкарат постоянни одити.

И най-после би трябвало да се сътвори фонд, който да поддържа най-уязвимите жители.

Сериозният ангажимент към тези насоки ще отключат милиарди долари интернационална помощ в интерес на ливанския народ. Сега е моментът политиците в страната да работят уверено. Ние сме подготвени да оказваме помощ ", приключи Кристалина Георгиева.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР