Международният съвет за контрол на наркотиците (МСКН) към ООН призовава

...
Международният съвет за контрол на наркотиците (МСКН) към ООН призовава
Коментари Харесай

ООН предупреди за ``тиха епидемия`` от пристрастяване към лекарства в третата възраст |

Международният съвет за надзор на опиатите (МСКН) към Организация на обединените нации приканва в оповестен през днешния ден отчет да се поведе битка с растящата приложимост на медикаменти измежду хората от третата възраст, като назовава това събитие " тиха зараза ", съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

При ускоряващото се застаряване на международното население, изключително в страни с ниски приходи, е извънредно значимо още в този момент да се обърне внимание на тази възрастова група, акцентира организацията в годишния си отчет.

МСКН предлага да се усъвършенства търсенето и събирането на данни по тематиката, като показва голям брой пропуски:

" Учените са склонни да подценяват използването на такива медикаменти при хората над 65 години " и поради тази липса на информация държавните управления, които нормално не наблюдават от близко този проблем, не основават подобаващи стратегии за битка с него, се отбелязва в отчета.

Самата формулировка на термина " остарял " в този подтекст е предмет на разногласия, като специалистите акцентират, че застаряването може да настъпи най-малко 15 години по-рано при хора, страдащи от нарушавания поради консумация на сходни субстанции.

Независимо от критерия, наличните данни демонстрират тревожна наклонност, се споделя в отчета.

В Съединени американски щати използването на множеството медикаменти измежду хората над 65-годишна възраст се е утроила през последните 10 години.

В Индия и Нигерия хората на възраст от 45 до 64 години употребяват прекалено доста опиоидни медикаменти и сиропи срещу кашлица, а в Япония предписването на приспивателни и медикаменти срещу тревожни положения " е несъразмерно по-високо за хората от третата възраст ".

При застаряващите хора пораства и казусът с полимедикацията, т.е. вземането на повече от пет медикаменти или неразрешени субстанции дневно.

Тази процедура може да провокира дихателни проблеми, дегенеративни нарушавания, чернодробни болести, диабет и хронични умствени болести, както и риск от гибел от свръхдоза.

Други последици са рухвания, пътни произшествия и усложнения при извършване на ежедневни задания, както и изолираност и меланхолия в конюнктура на заклеймяване и посрамване.

В отчета си съветът загатва и последствията от пандемията от COVID-19 върху душевното здраве и обстоятелството, че другите ограничавания " са нарушили интернационалната верига за доставки на медикаменти ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР