Международният събор на прохода Кадъ боаз, който се провежда между

...
Международният събор на прохода Кадъ боаз, който се провежда между
Коментари Харесай

Започва Международният събор на прохода Кадъ боаз

Международният събор на прохода " Кадъ боаз ", който се организира сред белоградчишкото село Салаш и сръбското Ново корито, стартира от през днешния ден, 21 юли и ще продължи до неделя.
Първия ден границата ще бъде отворена от 13:00 до 23:00 часа, българско време. По време на събора няма да се изисква представянето на документ за идентичност при прекосяване на граничната линия. 
Тържественото разкриване на интернационалния събор ще се състои в събота от 10:00 часа. Церемонията по откриването ще стартира с празничен водосвет, който ще се извърши от представители на духовенството от българска и сръбска страна.
Съборът е с богата културна стратегия, в която ще вземат участие самодейни колективи както от българска, по този начин и от сръбска страна. Няколко изложения ще съпътстват събитието. В събота границата ще бъде затворена в 24:00 ч., а в неделя – в 23:00 часа.  
По традиция на този събор свои артикули оферират освен амбулантни търговци, само че и производители от цялата страна. Среща си дават близки и родственици от двете страни на границата, разграничени от политиката на двете страни. По време на събора стана традиция да се срещат български и сръбски сдружения. 
Съборът на " Кадъ боаз " се организира от 1925 година, само че на няколко пъти е бил преустановяван от управляващите. Граничен пункт е имало в предишното, само че през 1960 година е затворен. Днес още веднъж има интернационално съглашение за отварянето му на прохода,  но осъществяването на уговорката се бави. 
След привършване на събора мястото опустява. Остава единствено издигнатият през 2007 година монумент, на който на български и сръбски език е написано: " На това място по традиция се срещат българи и сърби като положителни другари, съседи и славянски братя ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР