Международният олимпийски комитет позволи в петък на спортисти от Русия

...
Международният олимпийски комитет позволи в петък на спортисти от Русия
Коментари Харесай

МОК разреши участието на руснаци и беларуси под неутрален флаг в Париж

Международният олимпийски комитет разреши в петък на спортисти от Русия и Беларус да вземат участие под безпристрастен байрак на Олимпийските игри в Париж през 2024, като те няма да имат право да вземат участие в тимове и това ще стане категорично при положение, че не поддържат съветската инвазия в Украйна, заяви Агенция Франс Прес.

Само 11 са спортистите, които са " неутрални ", са се класирали за надпреварата, като включително осем руснаци и трима беларуси, посочи МОК в официално съобщение.

Въпросът е значим, тъй като може да провокира отсъствието на украинската делегация в Париж и това ще направи прекомерно внимателно присъединяване на руснаците, даже и без знаме и химн.

След като бяха осъдени да не вземат участие в международния спорт в края на февруари 2022, от МОК направиха доста отстъпки, като обясниха няколко пъти, че спортистите не би трябвало да " заплащат " за дейностите на политиците.

Миналия март МОК първо предложи на международните федерации за позволен руснаци и беларуси в надпреварите под безпристрастен байрак, като отложиха решението си за Олимпийските игри в Париж 2024 и Милано-Кортина през 2026.

Някои от федерациите одобриха рекомендацията, само че леката атлетика и в този момент отхвърля да допусне руснаци до надпреварите.

Представители на интернационалните федерации, на 206 олимпийски комитета и състезатели настояха в Лозана за " бързо " решение, с цел да се допусне в Париж дребен брой спортисти от Русия и Беларус, които са съумели да покрият нормативите.

В Русия оповестиха, че изискванията, при които спортистите от страната могат да вземат участие на Олимпийските игри в Париж през 2024, дефинирани от МОК, са " дискриминационни ".

" Условията са дискриминационни и са против спортните правила. Те вредят на Олимпийските игри, не на съветския спорт. Този метод е изцяло неприемлив ", съобщи съветският министър на спорта Олег Матицин, представен от ТАСС.

Той въпреки всичко посочи, че съветските спортисти, които са получи право на присъединяване на Олимпиадата, " евентуално ще вземат участие ".

" Винаги поддържаме нашите, това са спортисти, членове на нашето спортно семейство ", сподели още Матицин.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР