Международният олимпийски комитет (МОК) позволи в петък на спортисти от

...
Международният олимпийски комитет (МОК) позволи в петък на спортисти от
Коментари Харесай

МОК разреши участието на руснаци и беларуси на Олимпийските игри в Париж под неутрален флаг

Международният олимпийски комитет (МОК) разреши в петък на спортисти от Русия и Беларус да вземат участие в Олимпийските игри в Париж през 2024 година, само че под безпристрастен байрак. Те обаче няма да имат право да вземат участие в тимове и категорично не би трябвало поддържат съветската инвазия в Украйна.

Руски и беларуски спортисти, които имат контракти с армията или с организации за национална сигурност, също няма да бъдат допускани до присъединяване в игрите. Такива са да вземем за пример ЦСКА (Москва) и " Динамо " . Няма да бъдат позволени и треньори и спомагателен личен състав, който интензивно поддържат войната.

МОК резервира и глобите за виновните за войната в Украйна и няма да допусне представители на държавните управления на двете страни в Париж. Забранено ще е потреблението на националните знамена, химна, цветовете или каквато и да е друга идентификация на Русия или Беларус по време на надпревари или на публични церемонии.

Решението е значимо, тъй като може да провокира отсъствието на украинската делегация в Париж. Към днешна дата има 60 украински спортисти, които имат квоти за Париж.

От организацията оповестиха, че от 4600 спортисти досега, има единствено 11 неутрални - осем руснаци и трима беларуси, които са взели квота за игрите.

След като бяха осъдени да не вземат участие в международния спорт в края на февруари 2022 година, от МОК направиха доста отстъпки, като обясниха няколко пъти, че спортистите не би трябвало да " заплащат " за дейностите на политиците.

Миналия март МОК първо предложи на международните федерации за позволен руснаци и беларуси в надпреварите под безпристрастен байрак, като отложиха решението си за Олимпийските игри в Париж 2024 и Милано-Кортина през 2026 година Някои от федерациите одобриха рекомендацията, само че леката атлетика и в този момент отхвърля да допусне руснаци до надпреварите.

През октомври МОК изключи Руския олимпийски комитет от олимпийското придвижване поради това, че одобри спортни организации от нелегално анексираните области в Украйна.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР