Международният музикален обмен на Еврорадио позволява на програма Христо Ботев“

...
Международният музикален обмен на Еврорадио позволява на програма Христо Ботев“
Коментари Харесай

Лиана Харутунян във „Федора“ на Джордано

Международният музикален продан на Еврорадио разрешава на стратегия „ Христо Ботев “ да показа (на 3 април от 14 часа) операта „ Федора “ от Умберто Джордано изпълнена концертно на 11 септември 2021 година за откриването на сезона на хора и филхармоничния оркестър на Нидермандското радио с диригент Джампаоло Бизанти и хормайстор Клаас Йен де Гроот.

Либретото на операта е на Артур Колаути по едноименната пиеса на Викториен Сарду. Пиесата на Сарду притегля вниманието на Джордано още през 1889 година, когато я гледа в Неапол със Сара Бернар в основната роля. Той незабавно желае позволение от Сарду да употребява сюжета за либрето, само че Сарду отхвърля, тъй като по това време името на Джордано не е познато на никого. След премиерата на операта „ Кралица Диас “ през 1894 издателят Едоардо Сондзоньо още веднъж желае позволение от Сарду. Отново не реализират съгласие. Едва на третия път, след грандиозния триумф на „ Андре Шение “ през 1896 е получават единодушие и работата по операта стартира.


Премиерата е на 17 ноември 1898 година в Милано в „ Театро Лирико “ и има голям триумф. Главните партии на Федора и Лорис се извършват от Джема Белинчони и Енрико Карузо. Арията на Лорис „ Amor ti vieta “ се трансформира в международен шлагер и участва в репертоара на всички тенори до през днешния ден. Обикновено се извършва и като бис по време на концерти.

Днес „ Андре Шение “ и „ Федора “ са двете най-поставяни опери на Джордано.
Малко след миланската премиера Густав Малер я показва във Виенската държавна опера. Следва режисура в Париж, а възхищението си от творбата изричат и Жюл Масне и Камий Сен-Санс. Животът на операта продължава и през 20 век, когато е играна в Метрополитън опера, Ню Йорк през 1906 с Енрико Карузо в ролята на Лорис и Лина Кавалиери – Федора. Същата режисура е повторена и през 1920, като този път има 25 представления. След средата на предишния век наподобява усетите се трансформират и „ Федора “ се слага извънредно рядко. Знаменателни са записите от 1985 и 1993, първият с Ева Мартон и Хосе Карерас с Джузепе Патане публикуван от „ Сони “, а вторият с Мирела Френи и Пласидо Доминго с Джанандреа Гавацени от Миланската канара.


През 90-те години се следи възобновление на интереса към „ Федора “, с нови продукции в Виенската държавна опера, Ла Скала, Метрополитън опера, Чикагската опера, „ Ковънт Гардън “, Национална опера във Вашингтон и „ Театър Колон “ в Буенос Айрес. Включват се забележителни артисти в продукциите – Мирела Френи, Рената Ското, Агнес Балтса, Катя Ричарели и Мария Гулегина в заглавната роля, както и Пласидо Доминго, Хосе Карерас и Хосе Кура като Лорис. Най-новите представления са тези на Виенската държавна опера от 2003 година, Миланската канара от 2004 година и Лондон Холанд Парк опера от 2006 година



Действащи лица и реализатори:
• Княгиня Федора Ромазова, сопран – Лиана Харутунян
• Граф Лорис Ипанов, тенор – Лучано Ганчи
• Де Сирие, посланик, баритон – Франко Васало
• Графиня Олга Сукарова, сопран – Валентина Мастранджело
• Греч, бас – Йаспър Леве
• Барон Рувел, тенор – Марсел Бекман
• Лорек, хирург, баритон – Вибе Пиер Кносин
• Боров, доктор, баритон – Мартин Сандерс
• Дезире, прислужник, тенор – Линард Врилинк
• Дмитрий, прислужник, контралт – Естер Кипър
• Швейцарский овчар, контралт –Тибе Алкемаде
Хор на Нидерландското радия, филхармоничен оркестър на Нидермандското радио, диригент Джампаоло Бизанти, хормайстор Клаас Йен де Гроот.

Снимки: Simon van Boxtel
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР